Британски таблоид сравнява Варна с филм на Дейвид Линч

4
341
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

„Дейли експрес“ определя морската ни столица като „неизвестната перла на българското Черноморие“

Британският таблоид „Дейли експрес“ посвещава обширен репортаж на Варна, като определя града за „перлата на българското Черноморие, за която малцина са чували“. Авторът Джулс Стоун сравнява пребиваването си в морската ни столица със снимачна площадка за филм на Дейвид Линч и разказва:

Български осемдесетарски поп звучи от колоните на широко и високо пространство, приютило десетки лъскави лади, трабанти и дачии от съветско време, всичките като пристигнали направо от заводския цех, а стратегически поставени огледала гордо демонстрират техните работещи двигатели.

Това обаче не е декор на филм – намирам се на горния етаж на излъскан нов търговски център във Варна, на българското Черноморие, докато преминавам през червената кадифена завеса към Ретро музея.

До всеки експонат има подканваща восъчна статуя на различен комунистически лидер, който изглежда като хитър продавач на коли. Има витрини с цигарени кутии, играчки и други артефакти от епохата, които пресичат границата между кича и културата.

Виж още: Алкохолният туризъм – някога и днес

Въпреки че България прегръща комунизма в съветски стил, тя е и първата страна, където се продава „Кока-кола“, внесена след държавна визита в САЩ през 1956 г. А сега, три десетилетия след онази епоха, тя е превърната в поредния консуматорски продукт, който привлича с „носталгичен туризъм“.

Навсякъде във Варна се усеща, че това е „българската морска столица“, която иска да навакса изгубеното време и да извлече полза от своите дадености.

Като начало градът разполага със сериозно културно наследство. Четвъртата най-голяма римска баня в Империята може да се намери в сърцето на старата част на града, докато Археологическият музей приютява най-старото съкровище на света, открито през 1972 г. от некропол на 7000 години.

В историческия център прекрасни сгради от началото на ХХ век са в различни степени на бледнеещ блясък и често се търкат рамо до рамо с бруталистични сгради.

Някои от онези, които ловят окото: бароковата Опера (Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, чието строителство започва през 1912 г., открит две десетилетия по-късно – бел.ред.) и хотел „Мусала“, издигнат през 1927 г. като умалено копие на нюйоркския небостъргач „Флатайърън билдинг“, до който е долепил гръб не по-малко впечатляващият грандхотел „Лондон“.

Там времето не бърза, а тече лека-полека.

Изпълнени с живот саксии като че ли никнат от всеки ъгъл на булевардите, двойки носят бутилки със силна ракия на площадите и мършави бездомни котки се шляят оптимистично по терасите на ресторантите, докато масите са натежават от богат избор със сочно месо на скара и купчини салати от домати и щедри резени сирене, намазани със сос песто.

Разбира се, не липсват и златните арки на „Макдоналдс“, които се извисяват, напълно подходящо, над школа за изучаване на английски… Английският е широко разпространен в града.

Виж още: 7 причини да обичаме Черно море

Най-добрият плаж от трите във Варна, „Рапонги“, е на пешеходно разстояние от центъра. Шезлонг, чадър и коктейл тук струват 16 лв., по-малко от 10 лири. Дори и варненският нощен живот успява да е едновременно шик и повлиян от културата.

Плажната алея е 16-километрова отсечка с крайбрежни клубове, нощни заведения и басейни, които не биха изглеждали странно на Ибиса или на Миконос. Много от тях се помещават в красивите бивши морски бани в стил „ар нуво“, на няколко метра от самото Черно море.

В един от тях, Диско клуб X, се поклащам енергично в ритъма на чалга (вид източен денс-фолк европоп), преди да подишам въздух от балкона, директно над вълните. Двойник на Супер Марио в пенсионна възраст, със слънчеви очила и кожено яке свири на въздушна китара и опитва безуспешно да се присъедини към танцуващите девойки по бански, но охраната любезно се намесва.

С този сюрреалистичен финал завършват няколкото дни, които оставят у мен почудата защо повече хора не са открили тази крайбрежна нирвана – Варна, вероятно най-хубавия малък крайбрежен град в Европа, за който никой не е чувал.

Източник: „Дейли експрес“ / агенция „Фокус“