Редник Петкова: За честта на Родината с гъби шийтаке

5
294
Добави коментар
sstories
sstories

Първият франчайз в българското земеделие е дело на една изщяна жена

Една изящна жена, която прилича повече на момиче стои зад един от най- екзотичните щандове на Фермерския пазар пред Министрество на земеделието, храните и горите всяка сряда. Това е Кунка Петрова, бивш военнослужещ със скормното звание редник. След като е служила в армията десет години, тя се превръща в смела, и творческа бизнес дама. И от безизходица, поради липса на работа и доходи, вместо да изпадне в отчаяние, преди няколко години тя и партньорът й в живота и бизнеса, създават ферма за екзотичната гъба шийтаке. Преди това е една от първите, които отглеждат еднозърнест лимец върху наследствени земи. Отказва се, защото смята, че пазарът на лимеца е тотално компрометиран в България от производители, които торят древната пшеница, за да намалят себестойността на реколтата. Тогава с партньора си Стоян Асенов се впускат в екзотичната гъбена авантюра. С дисциплината и целеустремонстта, на която ги е научила казармата. Но най- вече с каузата да останат в родината си и да помогнат на млади и предприемчиви българи да се върнат по родните места или просто да не заминат. Както и да произвеждат качествена храна. И печелят.

Гъбите върху пън от цер

Първият франчайз Днес освен тяхната ферма за японската гъба, те са създатели и ръководители на първият франчайз в земеделието. Сключват договори с фермери, които искат да произвеждат биошийтаке, доставят материал за отглеждане на гъбата, изкупуват я, преработват я и я продават. Включително и в чужбина. Бизнесът им е изцяло на светло, а от технологията за отглеждане не правят крака отклонение, верни на прецизността от казармата. Те са учредители и на Българска асоцация на дървесни екзотични гъби.Притежават и сайт, където всеки, който се интересува от тяхната дейност, може да подробно да се информира.

Върнахме млади, образовани хора от чужбина Дейността по отглеждане на шийтаке се оказва печелвиша и партньорите успяват с този бизнес да върнат млади и образовани хора от чужбина. Няколко семейства се връщат от странство и се захващат с отглеждането на шийтаке. Бизнесът е изцяло на светло, подписват се договори и се спазват от всички стриктно.

Пън от цер, не синтетитчен субстрат Любопитно е да се научи, че биошийтакето, което отглеждат във франчайза е изцяло върху пънове от зимен дъб или цер. И това е огромната разлика с гъбите от заразени пънчета, които се продават в търговските вериги. Те са синтетичен субстрат, затова вкусът и качеството на гъбата е много по- ниско. Самите японци са признали качеството на българското биошийтаке, което има сертификат от лицензирана лаборатория.

Изсушени гъби шийтаке

Технологията Поне три дка са необходими на едно семейство или производител, който иска да се захване с тази доходна и екзотична дейнсот. Тя е за оранжерия или сграда, където да се отглеждат гъбите. Необходимите трупи от зимен цер се доставят от Кунчева и партньорът й. Прстояват един сезон на мястото, където ще се отглежда гъбата. След това се извършват манипулации, с които гъбата се въвежда в дъба. И едва след няколко месеца започва да плододава.

Задушени със зехтин

Вкус на месо и гъба Шийтаке задушени с малко зехтин или олио имат невероятен вкус на месо. Плътен, ароматен и засищащ. Според производителите тази гъба притежава белтъчините на месото и е изклюително здравословна. Би могло да се каже, че тя е истинка гурме храна. В интерес на истината има и много рецепти за хора, които страдат от онколоични заболявания. Гъбите шийтаке се предлагат пресни, но и сушени. Основното производство заминава за пазара в Германия, но биха могли да бъдат закупени от биомагазини в България, както и на Фермерския пазар пред МЗХГ всяка сряда.

Текст и снимки Светлана ТРИФОНОВСКА