Семена на Шивес (лукс за листа, Сибирски лук) – здравословен и вкусен

4
415
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (300 – 375 бр. семена на Шивес има в една опаковка)
Норма за сеитба: От килограм до 1,5 килограма на декар семе.
Реколта: –
Период на сеитба: От 10 март до 10 април/ от  20 май до 10 юли. В домашни условия при отглеждане в саксии и сандъчета може да се засява целогодишно.
Период на разсаждане: Сее се директно. Няма нужда от предварителен разсад.
Схема на отглеждане: Засейте, като спазвате следните разстояния – 20/10 см. Изберете за шивеса слънчеви места, влажна и плодородна почва.
Вегетация: От 60 до 90 дена.
Характеристики на плода: Лукът за листа (Шивес) образува листа с тръбообразна и куха форма. Те притежават наситен луко аромат, мек вкус с лека пикантност. Сибирският лук за зелено притежава изключително ефектни лилави цветове. Поради тази причина се цени и при изграждане на алпинеуми и скални цветни градини.

Семената на лук за зелено – Шивес може да поръчате вече от градинарски магазин Semenata.Shop. Зеленчуковото растение, което е познато и като лучена трева или Сибирски лук, е изключително приложимо в салати и различни ястия. Свежият му вкус и начина, по който изглежда го правят особено използван в аранжимента и на много декоративни градини.

Зеленчукът е от семейство Кокичеви и е познат по нашите земи като лук за листа. Предимство за него е, че е многогодишно растение, достига височина от 20 до 30 самтиметра. Шивесът е европейски зеленчук, което не го прави непознат в световен мащаб, а тъкмо обратното.

Семената му може да отгледате спокойно у дома в саксии или сандъци. Удобството, освен, че ще Ви е винаги под ръка е, че може да се възползвате от лука за зелено целогодишно. За добив през пролетта, семената се засяват в периода от 10 март до 10 април, а за лятно производство в периода от 20 май до 10 юли. Поникването на семената става при температура на почвата минимум два градуса.

За да засеете 1 декар площ със семената на лука за зелено, Ви трябват около 1 до 1,5 кг. А самите семена се поставят на дълбочина от 2 до 2,5 см в почвата.

Хубаво е да сте осведомени, че за засяване на Шивеса на открито е необходимо да изчакате периода на евентуални слани.

Посяването се извършва в редове. Между самите редове трябва да се оставят 20 см, а между растенията около 10 сантиметра.

Може да засеете семената на лука за листа и в саксии или пък направо на открито в градината. Вегетационният период на Шивесите е от 60 до 90 дни. След като са готови зеленчуците се берат като се отрязват само листата. Те са кухи и тръбообразни, апетитни и вкусни. 

Освен, че е многогодишен лукът за зелено Шивес е и особено студоустойчив. За да имате добро производство трябва да намерите слънчево място в градината си и да поддържате влажността на почвата. Лукът обича плодородни почви. Важно е да знаете, че за да имате по-продължително листа от лука  в двора си е нужно да отстранявате цветовете му.

Това, че Шивесът образува красиви лилави цветчета го прави с много високи декоративни качества. С него градината Ви ще се освежи и в комбинация с това, ще имате полезено растение. Лукът за зелено има в състава си витамини, желязо и много други полезни вещества.

Освен за приготвяне на салати със свеж вкус и приятен аромат, лукът за зелено се използва и при кулинарни аранжировки. Може да изплзвате както само зелените стръкове, така и изключително успешно и красивите му лилави цветове. Те са идеални за украса на месни и рибни ястия.