Конвектори Adax – отопление от Норвегия

2
347
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Adax е норвежка марка, позната на българския пазар от 15 години. Предлага конвектори с мощност от 400W до 2500W в 5 серии: Standard, Economic, Glamox, Neo и Clea.

 

Серия Standard е една от най-старите на конвектори Adax. Представена е с две линии: VP9 и VL9. Моделите се отличават с нагревателен елемент от неръждаема стомана. В зависимост от мощността му конвекторът е с дължина от 50см до 137см. Потребителят може да избира между конвектори с мощност от 400W до 2000W. Предлагат се в два варианта: с височина 37см и 14см. Ниските и дълги конвектори са предвидени за монтаж под френски прозорци. Най-големият уред от този вид – е с мощност 1500W и дължина над 180см. Моделите от тази серия са само с електронни термостати KET. Те са за предпочитане пред механичните, ако се търси висока икономия на електроенергия. Топлата струя от конвектора е насочена директно към тавана. Конвекторите от серия Standard са уреди доказали своята ефективност във времето.   

 

 

 

Серия Economic визуално много наподобява серия Standard. Основната разлика между двете серии е, че Economic предлагат модели с механичен термостат KT. Разликата между двата вида термостати е в точността на отчитането. Моделите с електронен термостат KET отчитат с точност до 0.1°С, а механичните термостати дават отклонение при зададената температура до 1°С.  Във финансово измерение тази разлика може да се изрази в до 15% по-ниско потребление на електронния термостат и съответно по-ниски сметки за ток. Нагревателният елемент на конвектори Economic  е от неръждаема стомана. Серията предлага голям избор от мощности: от 500W до 2500W. От тази серия е и най-мощният модел предлаган от марката- 2500W. Дизайнът на Economic е проектиран така, че да насочва топлата струя нагоре към тавана.

 

 

Серия Glamox предлага конвектори от най-високия клас. Тук изборът от термостати е много голям. Освен стандартния електронен термостат, могат да се използват и дигитален програмируем, дигитален главен и подчинен. Потребителят може да избере този, който отговаря най-пълно на неговите нужди. Нека кажем по няколко думи за всеки. Електронният термостат е напълно стандартен с градусна скала, който ръчно се наглася на температурата, която потребителят желае да достигне. Дигиталният термостат позволява седмично програмиране кога да се включва и изключва конвектора. Веднъж въведени данните се запаметяват и потребителят няма ангажимент да променя температурата ръчно. 

 

Главният дигитален термостат или така нареченият Мастър термостат може да управлява няколко конвектора с подчинен термостат. Ако потребителят има нужда от няколко конвектора, които иска да програмира това е много удачен вариант. Само конвекторът с главен термостат може да се програмира и той подава на останалите конвектори зададената температура. От гледна точка на първоначална инвестиция този вариант е добър, защото конвекторите с подчинени термостати са с по-ниска стойност в сравнение с дигиталния термостат, а крайният резултат е съпоставим. Връзката между конвектора с главен термостат и подчинените е жична.

 

Освен големият избор на термостати серия Glamox предлага и други иновативни решения на марката. Конвекторите от серията са единствените с алуминиев нагревател. Алуминият като материал се загрява много бързо и отделя голямо количество топлина. В сравнение с нагревател от неръждаема стомана, алуминиевият нагревател има много по-високи топлоотдаващи свойства. Дизайнът на конвектори Glamox също е иновативен за Adax. При всички останали серии топлият въздух поема директно нагоре. Панелът на конвектори Glamox е с аеродинамична форма в горната си част, благодарение на която топлият въздух прави парабола, насочвайки се първо към пода и едва след това се изкачва към тавана. По този начин много по-бързо се затопля тежкият, студен въздух на пода. Телата на стенните панели Glamox са най-дългите на пазара. Най-мощният модел от серията- 2000W е с дължина 167см. Доказано е, че по-голямата топлоотдаваща площ е голямо предимство за бързо затопляне на помещението. Потребителят единствено печели от това. Друг е въпросът, че уред с подобни габарити би заемал много голямо пространство на стената в помещението. Ако човек е ограничен в пространството може да монтира конвектора на мобилни стойки или просто да вземе някой по-къс модел от другите серии. При тази серия мощностите, които са предлагат са от 400W до 2000W.

 

За почитателите на цветовете Адакс предлагат серия Neo. Конвектори в 4 атрактивни цвята внасят комфорт и елегантност във всяка стая. Потребителят може да избира между черен, бял, червен и сребрист цвят. Конвекторите са оборудвани с дигитален програмируем термостат, който позволява програмиране за увеличаване и намаляване на температурата в зависимост от часовия интервал на деня. Дизайнерската серия Neo спада към високия клас конвектори на Adax. Те не са просто отоплителни уреди, а са създадени с цел да се вписват по най-ефектния начин във всеки интериор. Въздушната струя е насочена нагоре към тавана. Мощностите, в които се предлагат конвектори Neo са от 400W до 2000W. Налични са в 2 серии: с височина 37см и 20см. Ниските уреди могат да се монтират под френски прозорци. При тях мощностите са 800W и 1200W. 

 

 

 

На пазара вече се предлагат и стъклени конвектори Clea. Предната им част представлява закалено стъкло подсигурено от четири болта. Цветовите опции са черно и бяло стъкло. Тези конвектори се предлагат само с дигитален, програмируем термостат. Стъклото излъчва много приятна топлина, която може да се сравни със слънчево греене. Мощностите, в които се предлагат стъклените конвектори са 600W, 800W и 1000W. Те са предназначени за по-малки помещения като спални, коридори, гостни. Предлагат се и варианти за монтаж под френски прозорци с височина 20см.