Семена на домати със супер къса вегетация Парис F1 (висок добив само за 30-40 дни)

1
643
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 150 бр. семена), 5 гр. (около 1500 бр. семена), 10 гр. (около 3000 бр. семена на домати със супер къса вегетация Парис F1).
Норма за сеитба: От 15 до 20 грама за един декар при предварително подготвен разсад. Оптимално около 3500 – 4000 бр. растения в декар.
Реколта: От 8 до 10 тона от декар.
Период на сеитба: През януари и февруари.
Период на разсаждане: През март и април.
Схема на отглеждане: Отглеждат се колово при схема 80/40 см, едностъблено на 5-6 чепки, като на всяка чепка се оставят по 5 – 6 цвята (другите ги почистете). По време на вегетацията се препоръчва почистване на най-долните листа, както и премахване на колтуците. Задължително прекършете върха на растението на 3, 4, 5 или 6 чепки, като оставите 2 листа след последната.
Вегетация: Изключително къса вегетация 30 – 40 дни.
Характеристики на плода: Парис F1 образуват средно едри плодове (180-200 гр. средно тегло), ярко наситено червени, твърди, плътни и месести, отлични вкусови качества с много високо съдържание на ликопен (мощен антиоксидант). Доматът с късата вегетация има размит зелен пръстен, който изчезва при узряване. Плода се бере рано сутрин при начално леко зачервяване, като може да бъде скъсан заедно с дръжката (тя е къса и с малка чашка). Отлична устойчивост на съхранение! Може да се запазят в добър търговски вид до 3 седмици.

Онлайн магазин Semenata.Shop представя в богатия си каталог със зеленчуци на всички свои многобройни настоящи и бъдещи клиенти сортовите семена на супер ранни домати от сорта с къса вегетация Парис F1.

Сортът е селектиран специално за отглеждане на закрито в парници, оранжерии или в специален тунел за отглеждане на доматени насаждения, но също толкова успешно може да се развива и на открито.

Междувъзлията на доматите от типа Парис F1 са от късите и стеблата се самозадънват при 5 до 6 чепки. Благодарение на това тези доматени насаждения се развиват в компактен вид и са изключително удобни за поддържане, поливане или наторяване.

Друг голям плюс на доматите от сорта с къса вегетация Парис F1 е важният факт, че те имат много висока устойчивост на някои тежки оранжерийни болести, от които постоянно страдат много от останалите сортове домати. Такава напаст по доматите например са болести като вертицилиумът, тютюнева мозайка, фузариумът раса 1 и 2.

Доматите от този ранен сорт са средно едри и достигат грамажи от порядъка на 200 до 220 грама всеки. Доматът е плътен, месест, ярко червен, твърд и всички имат характерни размити зелени пръстени, които изчезват, щом плодът напълно узрее. Тези пръстени съвсем точно „предсказват“ кога точно са узрели напълно доматите, което улеснява зеленчукопроизводителите, дори и да са любители, а не професионални земеделци.

Полезни вещества като ликопенът пък превръщат този сорт домати в предпочитани от много гастрономи у нас. Освен всичко друго доматите от типа Парис F1 са изключително вкусни, имат добър външен вид и силен и приятен доматен аромат, припомнят специалистите от екипа на градински онлайн магазин Semenata.Shop.

Твърдостта на този домат пък ги прави удобни за съхранение и транспорт и предпочитани за търговската магазинна мрежа, за сергиите по пазари и тържища, както и за сделки с внос и с износ на земеделска продукция от страна на този бранш в страната ни.

Едно от основните предимства на сорта е безспорно уникално кратката вегетация – само  30 – 40 дни. За един декар производствена площ са Ви нужни едва от 15 до 20 грама от семената тип Парис F1 на декар. В същото време от един декар може да очаквате добиви от порядъка на 8 до 10 тона при правилна експлоатация на доматените насаждения.

Сортовите семена на доматите с къса вегетация Парис F1 се засяват в периода от януари до февруари, а готовия разсад се засажда в оранжерия, тунел или парник.

Между редовете се оставя 80 сантиметра разстояние, а от растение до растение във всеки ред разстоянието е около 40 сантиметра.

Отглеждат се на колове като от 3500 до 4000 растения се разсаждат на площ от един декар.