Откриха замърсени яйца с фипронил и в Румъния :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
405
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Един тон течни жълтъци, замърсени с фипронил, са открити в склад в Западна Румъния, съобщи румънската Ветеринарно-санитарна служба. Това е първи случай в Източна Европа. Замърсените яйца са внос от Германия. Партидата е задържана в склада, където е била доставена, без да достигне търговската мрежа и ще бъде унищожена, добавя румънската служба.

В Холандия днес са били задържани двама от управителите на фирмата „Чикфренд“, която е била основният дистрибутор на препарата за дезинфекция, съдържащ вредния за здравето фипронил.

В Белгия днес полицията е извършила 11 обиска в предприятия и складове, за които се подозира, че са разпространявали или съхранявали инсектицида. В двете държави текат прокурорски проверки във връзка с милиони партиди яйца, замърсени с фипронил.

Същевременно британската агенция за безопасност на храните съобщи, че внесените в страната замърсени с фипронил яйца от Холандия са близо 700 хиляди, а не 21 000, както се смяташе. Този внос обаче не се продава в магазините, а се използва в сандвичи и други продукти заедно с много съставки, така че съдържанието на фипронил би било минимално, успокояват от агенцията. Все пак от супермаркетите са изтеглени 13 продукта, съдържащи яйца.