Microsoft прекратява поддръжката на Windows 10 за някои компютри

23
341
Добави коментар
anubiss
anubiss

Microsoft прекратява поддръжката на Windows 10 за някои компютри

 

Някои модели персонални компютри, получили безплатно обновяване до Windows 10 преди по-малко от 2 години, повече няма да се обновяват.

Това са устройства от типа две-в-едно, анонсирани през 2012 година и продавани през 2013 и 2014 години. Тези компютри през 2015 година можеха да бъдат обновени до Windows 10, а след това на тях бе инсталирано обновяването Windows 10 Anniversary Update и не сме чули за някакви проблеми със съвместимостта.

Но инсталиралите тази пролет обновяването Windows 10 Creators Update потребители, се сблъскаха с интересното съобщение, че Windows 10 повече не се поддържа на този компютър. Предлага се и премахването на центъра за обновяване на Windows, понеже приложението не е съвместимо с Windows 10.

Естествено, нищо не трябва да се деинсталира. Проблемът е в несъответствието на хардуера и последната версия на ОС Windows 10.

От този проблем се оплакаха многочислените притежатели на компютри с процесори Intel Atom Clover Trail. Тези чипове се появиха преди 4-5 години във времената на Windows 8. Така например, не може да се обнови HP Envy X2 с процесор Atom Z2760. Този компютър без проблеми минава тестовете за съвместимост, но след изтеглянето на над 3 GB инсталационни файлове, процесът аварийно се прекратява.

По този начин, пред модела „Windows като услуга“ се появява сериозен проблем. Microsoft обеща, че всяко голямо обновяване на Windows 10 ще получава пачове по безопасност в продължение на 18 месеца – например, поддръжката на версията Windows 10 1607 ще бъде прекратена в началото на 2018 година. В редица случаи това означава прекратяване на поддръжката на компютърното устройство само три години след неговата поява на пазара.

В сайта на Microsoft нищо не се казва, но Acer потвърди, че Windows 10 Creators Update няма да работи с процесорите Atom Z2760, Z2520, Z2560 и Z2580. Няма статистики колко точно компютри с Intel Clover Trail са продадени, но навярно потребителите с тези устройства са милиони. Тези хора няма да получат обновяването Windows 10 Fall Сreators Update, ако Intel и Microsoft не представят пач за решаването на тази ситуация.

Очаква се през следващите 1-2 години със същия проблем да се сблъскат други процесорни архитектури.

 

Източник:kaldata.com