Украйна продава ракетни двигатели на Северна Корея

1
504
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Северна Корея може да е получила на черно ракетни двигатели от украинското предприятие „Южмаш“ – съобщи „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на секретни оценки на разузнавателните служби на САЩ и на изследване на експерта от аналитичния център на International Institute for Strategic Studies Майкъл Елеман.

Тези изследвания обясняват мистерията как Северна Корея успя толкова бързо да създаде боеспособни ракети след няколко злополучни изпитателни полети. Според шпионския доклад, това може да се дължи на успешен американски саботаж на доставките за необходимото оборудване и също така на точни кибератаки по време на старта на ракетите.

Ако тези информации се окажат напълно достоверни, това ще бъде сериозен удар по администрацията на Тръм,п която считаше досега само Китай за единствен източник на икономическа и технологична подкрепа за Пхенян. Тръмп досега никога не е споменавал Русия и Украйна във възка със севернокоейските ракетни изпитания, макар че дъжавният секретар Рекс Тилерсън спомена бегло Москва и Пекин като „главните икономически фактори“ на подобни изпитания.

Аналитиците изследвали снимки, на които севернокорейския лидер Ким Чен Ун инспектира новите ракетни двигатели и стигнари до заключението, че те били мощни като съветските и една единствена ракета би могла да пренесе между Азия и Америка 10 термоядрени бойни глави. Тези двигатели се произвеждат на ограничен брой места и експертите смятат, че те са произведени в заводите „Южмаш“ в украинския град Днипро. По времето на СССР в тези заводи били произвеждани най-мощните ракетни двигатели за съветския ядрен арсенал – включително и за ракетите SS-18. Този завод останал основен производител на звигатели за руските ракети дори след като Украйна обяви независимост.

След свалянето на президента Виктор Янукович с путча от 22 февруари 2014 г. „Южмаш“ изпадна в тежко положение. Русия прекъсна доставките за своя ракетен арсенал, а предприятието се оказа в остра финансова и производствена криза. Много е вероятно в резултат на тези проблеми „Южмаш“ да е успял да достави ракетните двигатели за тестването на балистичните ракети през юли, които демонстрираха способността на Северна Корея да поразява цели на американския континент.

„Много е вероятно тези двигатели да са дошли от Украйна – естествено нелегално“ – коментира Майкъл Елеман. „Големият въпрос сега е колко са били доставени и дали укаинците продължават доставките и сега. Аз съм доста обезпокоен“.  

Той добавя, че разследващи от ООН са установили, че преди 6 години Северна Корея е направила опит да открадне документация за поизводството на тези двигатели от „Южмаш“.

Тогава били заловени два севернокорейски шпиони и следствието установило, че те се интересували от „ракетни системи, двигатели с двигатели с течно гориво и системи за подаване на гориво за двигатели на ракети и космически коаби“.

В началото на август Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, която затяга санкциите срещу КДР заради ракетните й изпитания. Според САЩ пълното изпълнение на санкциите ще намали с една трета годишните валутни постъпления на Пхенян, които в момента да три милиарда долара. САЩ обаче се отказаха да се запише в резолюцията отказ от опитите за смяна на режима в Пхенян. /РИА-Новости