Качествени сортови семена на Стевия – Stevia rebaudiana

2
314
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цъфтежът е в бяло, през август до септември.
Височина: До 40 – 50 сантиметра.                              
Осветеност на терена: Слънчеви и топли места.               
Почвени условия: Плодородни, дренирани и оцедливи.
Устойчивост на ниски температури: Не издържа на студ.
Дълговечност: Многогодишни растения, но отглеждани в закрити пространства.
Подходящо място: Топло и слънчево място или на тераса.
Период на сеитба: В закрити пространства – февруари и март месец, в градината – края на месец април, началото на май.
Дълбочина на сеитба: Около 0,50 сантиметра.
Схема на отглеждане: Ред до ред от 60 до 70 сантиметра, растение от растение – от 40 до 50 сантиметра или 40 до 50 сантиметра между всеки ред и 25 до 30 сантиметра между засетите семена.
Период за покълване: Няколко седмици.
Необходимост от поливане: Влажно, но не мокро.
Подходящи торове: Наторяване поне веднъж месечно, ако торовете не са с торове с дълго действие.

Онлайн магазин Semenata.Shop представя на вниманието на любителите на билките и подправките семената на Стевия Stevia rebaudiana. Това е сладка билка, отглеждана като многогодишна култура. В нашата страна обаче може да се гледа и като едногодишна, заради климатичните условия тук. И като многогодишна, билката е възможно да оцелее, просто през студените месеци е необходимо да я прибирате на топло и закрито. 

Стевията е още позната като „медена трева“ и се отнася към двусемеделните класове, от семейството на сложноцветните е. Наричат я още Сладка трева, Медена билка или Сладко листо, заради вкуса, който има.

В продължение на сладките вкусови качества, ще споменем всеизвестния факт, че Стевиите се използват за заместител на захар. Листата са с 30 до 40 пъти по-сладки от широко известната бяла захар.

Тази билка, въпреки че много години е използвана за подслаждане, все още се изследва научно, за да се докажат ползите й.

В нашата страна Стевията се популяризира все по-бързо. Особено големи потребители на сладката трева са веганите, вегетарианците, спортистите, изобщо всички, които държат на здравословно съществуване.

Стебълцата на сладката билка са нежни, а листенцата са покрити с мъх, цветът им е тъмно-зелен. Цъфтежът на Стевията е в прекрасно бяло, което ще видите през месеците от август до септември.  Стъблата стигат до 40 – 50 сантиметра височина.

Любимото място за развитие на растението е на слънчево и топло. Обича плодородни места, оцедливи и дренирани.

Възможностите за засяване на семената са или на открити пространства или на закрити такива.

За да ги сеете навън, ще трябва да изчакате преминаването на евентуалните слани, най-добрият момент е в края на месец април и началото на месец май. Тогава вече имаме постоянни положителни температури.

Ако засявате в сандъчета например в къщи, семената може да поставите още през месеците февруари и март.

Споменахме вече, че ако искате да гледате Стевия за повече от година, ще трябва да прибирате зимата сандъците с нея. Освен, че изисква топлина на помещението, билката се нуждае и от светлината на деня, така че сложете Стевията близо до прозорците.

Имате два варианта за начин на сеене на семената на Стевия. Първият е като оставите при правенето на редове от 60 до 70 сантиметра от ред до ред и между самите растения към 40 до 50 сантиметра. Другият е от 40 до 50 сантиметра между редовете и от 25 до 40 сантиметра от едно растение до следващо.