Барселона – гнездо на терористи?

1
304
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Терористичната клетка, която осъществи атентатите от 17 август, готвела много по-мащабни нападения. Защо не успяват плановете им – и кой е основният заподозрян за трагедията на „Ла Рамбла“?

Барселона е един от основните райони в Испания, където потенциалните терористи могат да се радикализират, твърдят експерти пред Би Би Си след атентатите от 17 август, отнели живота на 14 души. Само тази година в каталунската столица е имало 14 арести и 10 полицейски разследвания.

Основната причина е голямата мюсюлманска общност, заради която Барселона се родее с Мадрид, друго средище за радикални ислямисти, коментира пред Би Би Си Хавиер Аргоманис, лектор по политическо насилие в университета на Сейнт Андрюс, Шотландия.

Испанските граждани, които са напуснали страната, за да се сражават в Сирия и другаде, са 178 – 1/10 от броя им във Франция. Мнозинството идват от Сеута и Мелиля – испанските анклави на мароканския бряг. Тези два града са в близост до други региони на Мароко, където са установени мрежи за вербуване на бойци за Ислямска държава.

През 2015 г. е въведена програма за дерадикализация, но едва напоследък това се превръща в приоритет, отбелязва Аргоманис. Междувременно испанската полиция оповести, че в Барселона и Камбрилс са били планирани още по-мащабни нападения.

Експлозията на газ в близкото градче Алканар в сряда, която разследващите вече свързаха с терористичните актове, обаче лишила заговорниците от материали за направата на взривни устройства и ги принудила да осъществят замисъла си на по-елементарно ниво.

Основният заподозрян за атаката на бул. „Ла Рамбла“ в Барселона – 18-годишният Муса Укабир, е обявен за издирване, след като в изоставения микробус беше намерен паспортът на брат му, с който се предполага, че тийнейджърът е наел превозното средство.

Водачът на буса убиец бил забелязан да се оттегля пеш, след като спрял върху мозайката на Жоан Миро. Вътрешният министър на Каталуния призна, че на местопроизшествието имало полицаи, но те не се решили да стрелят по беглеца, тъй като районът на „Ла Рамбла“ бил пълен с народ.

Петимата, убити в съседния курорт Камбрилс при сходна атака късно вечерта, имат връзка с нападението в Барселона, убедени са още разследващите. Там терористите успяха да ранят седем души, а жена почина от травмите си по-късно.

Поне 10 души са принадлежали към групата джихадисти, осъществили атаките. Четирима са задържани. Жертвите им по последни данни са от 34 националности.

Източник: Би Би Си