11 съвета за здравословна бременност

2
266
Добави коментар
btrend
btrend

Да сте здрави по време на бременността е от значение не само за бебето, което носите, но и за Вас самите. Това е период от живота на всяка жена, които носи в себе си незабравими емоции и трепети и до голяма степен зависи от нас самите как ще се чувстваме по време на бременността.

Независимо дали бременността е настъпила по естествен начин или чрез ин витро процедури е важно да поемем отговорност над собсвеното си тяло, за да гарантираме здравето  и безпроблменото раждане на бъдещето си дете. Останете здрави през цялата си бременност, като следвате тези прости съвети.

Ако мислите за забременяване – или ако вече сте бременна – вероятно знаете някои от основните неща за грижата за себе си и бебето. Не пушете. Не пийте. Осигурете  си повече почивка. Ето още съвети, от вземането на витамини до това, какво да правите с котешкото блюдо, които могат да Ви помогнат да си  осигурите безопасна и здравословна бременност.

Взимайте витамини преди да забременеете 

Дори ако все още се опитвате да забременеете, е разумно да започнете да приемате пренатални витамини. „Невронното въже” на бебето, което става мозък и гръбначен мозък, се развива в рамките на първия месец от бременността, затова е важно от самото начало да получите основни хранителни вещества като фолиева киселина, калций и желязо.

Упражнения

Да останат физически активни по време на бременността е задължително за повечето майки, освен разбира се ако няма друго лекарско предписание за конкретния случай. Редовните упражнения ще Ви помогнат да да контролирате теглото си, да подобрявате кръвообращението, да повишавате настроението си и ще Ви помогнат да спите по-добре. Освен това, създалия се навик да правите всеки ден упражнения, ще бъде добър пример за Вашето дете, след като родите.

Пилатес, йога, плуване и ходене са много полезни за повечето бременни жени, но не забравяйте да се консултирате с лекаря си преди да започнете някоя тренировъчна програма. Правете 30 минути упражнения през повечето дни от седмицата. Но слушайте тялото си и не прекалявайте. Освен това в интернет е пълно с видео уроци и  тренировки  за бременни, така че дори няма да се налага да излизате от вкъщи или да харчите пари.

Направете си план за раждането

Планирано секцио или естествено раждане? Спинална или епидурална упойка? Един от основните страхове на бъдещите майки е болката. Колко ще боли, как ще боли,дали ще се справят. Направете си списъл с всички Ваши желания и въпроси. Освен това не забравяйте, че има някои приготовления преди самото ражданете, така че списъка е много полезен за това как да се организирате. Направете копие и на Вашия съпруг или партньор, за да сте сигурна, че ако се наложи да разчитате на него за нещо, няма да има пропуски.

 

Образовайте себе си.

Дори и това да не е първото Ви раждане, посещенията на курсове за бременни ще Ви помогне да се чувствате по- подготвени и спокойни и в крак с най- новите тенденции и методи. За щастие у нас често се оргнизират такива безплатни консултации, където можете да се срещнете и послушате съветите на различни специалисти от различни области, както и да се запознаете с различни продукти и марки на неща, които ще са Ви необходими за новоредното, като памперки, количка, кошарка, помпа за кърма, бебешка козметика и др. Най- хубавото, че има и подаръци да присъстващите.

По време на подобни курсове не само, че можете да образовате себе си, но имате възможност да зададете и своите въпроси и опасения, както и да коментирате  с други бременни всичко, което Ви притеснява.

Правете Кегелови упражнения

Упражненията на Кегел са измислени от доктор Арнолд Кегел през 1946 година. Наречени са още тазови упражнения и имат за цел да заздравят функцията на мускулите, които се намират в близост и около матката, червата, пикочния мехур и вагината.

Много жени, които са правили Кегеловите упражнения по време на бременност, твърдят, че това е имало положителен ефект върху раждането , като им е помогнало процесът да премине по- безболезнено и леко. Заздравяването на тазовите мускули спомага за осъществяване на контрол по време на самото раждане. Особено полезно в този период за всяка жена е овладяването на два от най-често срещаните проблеми, когато очаквате бебе – контролът върху пикочния мехур и хемороидите. Има много видеа и съвети в мрежата за това как да практикувате упражненията на Кегел, но най- важното, с което трябва да започнете е да определите точните мускули, които да бъдат тренирани. А това става по два начина- първият е, като вкарате пръст във вагината си и опитате да стягате и отпускате мускулите, които се намират около него. Сигурен знак, че сте на прав път е, ако пръстът ви усеща движенията. Вторият – да пробвате да прекъснете процеса на уриниране. Мускулите, които ви помагат да задържите оставащото количество урина, са точно тези, които трябва да стягате по време на упражненията.

Променете някои неща в ежедневието си.

Дори някои от ежедневните задачи, като почистването на банята или почистването на тоалетната на котката могат да се превърнат в рискови, когато сте бременна. Излагането на токсични химикали, повдигане на тежки предмети или влизане в контакт с бактерии може да навреди на вас и вашето бебе. Ето някои неща за задраскаване от списъка с ежедневни задачи:     

 Вдигане на тежки предремети. Това означава, че ще се наложи да забравите за пазаруването сама, защото всички знаем колко тежки са пазарните чанти.
Изкачване на стъпала и стълби.
Почистване на котешката тоалетна (за да се избегне токсоплазмоза, заболяване, причинено от паразит, който котките могат да носят).
Използване на сурови химикали и тежки препарати.
Стоене прекалено дълго особено близо до гореща печка.

Също така, носете ръкавици, ако работите в двора, където може да е имало котки и измивайте внимателно ръцете си след работа със сурово месо.

Следете теглото си

Повечето Ви приятелки и роднини ще Ви обясняват , че не е необходимо да проверявате кантара и че е нормално да качвате килограми, защото ядете за двама. Но въпреки това качването на твърде много килограми, освен че може да е проблем за свалянето им след раждането , но и не  е здравословно. В същото време, никакво покачване на килограмите също може да е проблем и да постави бебето в риск за ниско тегло на раждане, основна причина за проблеми с развитието.  

Следете килограмите си с Вашия лекар, за да сте сигурни, че качване здравословно.

Хранете се с неща, богати на фолиева киселина.

Фолиевата киселина  е необходима за изпълнението на много функции, като синтез на нуклеотиди в клетките, синтез на ДНК и обновяване на червените кръвни телца. Тя предпазва и от появата на анемия, деформация на плода при бременните жени, някои психични заболявания, депресия и Алцхаймер. За щастие има много храни, богати на фолиева киселина.

Ето някои храни, богати на фолиева киселина, с които е разрешено да прекалявате:

 Спанак — 1 чаша = 0,263 мг фолиева киселина (65% от дневната доза)

Зеле — 1 чаша = 0,177 мг фолиева киселина (44% от дневната доза)

Листа от ряпа — 1 чаша = 0,170 мг фолиева киселина (42% от дневната доза)

Маруля — 1 чаша = 0,076 мг фолиева киселина (19% от дневната доза)

Аспержи- една чаша сварени аспержи дава 65% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина на ден.
Броколи- една чаша е равна на около 24% от дневната доза.
Цитруси- И други плодове са богати на фолиева киселина, но цитрусите водят класацията.
Бобови растения, леща и грах

Ползвайте слънцезащитни продукти.

Бременността прави кожата Ви по-чувствителна към слънчевата светлина, така че сте по-склонна към слънчево изгаряне и клоасма, тези тъмни петна, които понякога се появяват на лицето. Нанесете слънцезащитен крем с SPF 30 или повече (много марки вече предлагат формули без химикали, ако предпочитате такава опция) и носете шапка и слънчеви очила. Макар , че все още няма проучвания, които да докажат, че прекарването на време в солариуми може да навреди на вашето бебе, Американската Асоциация по Бременност препоръчва да ги избягвате, докато сте бременна.

Летете умно

Експерти казват, че средната бременност, около 14 до 28 седмици, обикновено е най-доброто време за летене – по това време  рискът от спонтанен аборт или ранно раждане е най- нисък. Все пак, консултирайте се с Вашия лекар за плановете Ви за пътуване и се уверете, че авиокомпанията няма ограничения за бременни жени. В самолета пийте много вода, за да останете хидратирани, ставайте и ходете наоколо на всеки половин час, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци.

Знайте кога да се обадите на доктора

Бременността може да бъде объркваща, особено ако това Ви се  случва за първи път. Откъде да знаете кое отклонение е нормално и кое не е? Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, трябва да се обадите на Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми:

Болки от всякакъв вид;

Силни спазми;

Контракции на интервали от 20 минути;

Вагинално кървене или изтичане на течност;

Замаяност или припадък;

Недостиг на въздух;

Сърцебиене;

Непрекъснато гадене и повръщане;

Проблеми с ходенето, оток (подуване на ставите);

Намаляване на активността на бебето

Може би си мислите, че сте заета сега, но след като бебето дойде, ще имате още по-малко ценни моменти за себе си. Прекарвайте времето си  за маникюр, за обяд с момичетата или просто да се разхождате спокойно. Това  може да Ви помогне да се отпуснете ,а това е добре както за Вас, така и за бебето.