Министър Вълчев: Черно-белите учебници няма да се разпространяват

3
276
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Черно-белите учебници, които предизвикаха остри обществени реакции, няма да бъдат разпространявани. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев. След като появата им предизвика широка дискусия за деленето на децата, според социалния им статус, което те предизвикват, от ведомството са предприели мерки срещу продажбата им на пазара.

Вълчев обясни, че проблемът е тръгнал от неуместно послание на най-голямото издателство в страната. Министърът е имал разговор с издателите и е препоръчал кампанията да бъде спряна. Той е получил уверение, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват и цветни, и черно-бели пособия по даден предмет, посочи отново Вълчев. По думите му, смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

”Ще променим наредбата, за да се избегнат подобни случаи. Вече няма да има възможност за издаване едновременно на черно-бял и на цветен вариант на учебник от едно издателство. И в момента голяма част от учебниците в горните класове са черно-бели. Много дисциплините не изискват цветност на графичното оформление. Никой не е очаквал, че тази възможност в наредбата ще се използва за ценова дискриминация“, посочи министър Вълчев.

”Равният достъп до образование е проекция на принципа на равните житейски възможности. Тоест, дават се равни шансове на децата да постигнат максимума на възможностите си чрез образование”, добави Красимир Вълчев.