Семена на зеле Кьосе 17 – сортове за късно производство

6
650
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 5 гр. (в опаковката се съдържат около 1000 бр. семена), 50 гр. (50000 бр. семена)
Норма за сеитба: От 50 – 60 гр. на декар.
Реколта: 5 – 7 тона.
Период на сеитба: Януари – Април за приготвяне на разсад; Май – Юни.
Период на разсаждане: Юни – Юли.
Схема на отглеждане: За отглеждане на открито с разсад. Средно-ранно и късно отглеждане. За прясна консумация и консервиране. Схема: 40Х60 см или 60/30-40 см.
Вегетация: 125 – 130 дни; период на плодоносене: Юни – Октомври.
Характеристики на плода: Късен сорт зеле Кьосе 17 има компактна розетка (85 – 100 см) и едри лировидни листа с набръчкана повърхност. Тревистозелени със слаб налеп, теглото на зелето е около 3 – 5 кг с изпъкнало чело. Чувствителен сорт към мана. 

Семена на зеле Кьосе 17 с удоволствие представяме в онлайн магазин Semenata.Shop.Това е може би най-популярния сорт зеле в България. Българските сортови семена от този традиционен сорт зеле са подходящи за късно производство. 
Главата на зелето Кьосе 17 е голяма и кръгла, леко плоска и стегната, средното тегло на зелката е около 3,5 до 4 кг, но някои растения достигат и до над 5 кг. Има добър търговски вид. Розетката на Кьосе 17 е полегнала и достига до 90-100 сантиметра, листата са тревистозелени, доста набраздени, с лек налеп по тях. 

Сортът е много устойчив на високи температури (17 – 22 градуса по Целзий оптимална температура) и ниска влажност, но може да страда от мана. При поява на мана по зелето се препоръчва да се пръска с фунгицид.
Времето за засяване на семената на зеле Кьосе 17 е май – юни (разсад може да се приготви и от януари), за северна България препоръчваме да бъде в началото на юни. Засаждането на разсада в редове може да стане около месец по-късно. Разстоянието между растенията съветваме да бъде от 40 до 60 см. Може да се отглеждат и на по-широки междуредия, засадени двустранно.

Зелевите листа на Кьосе 17 са изключително подходящи за приготвяме на сарми. Сортовите семена на зеле Кьосе 17 са за късно производство. Сортът притежава отлични вкусови качества. Приготвяне на пресни салати, кисело зеле и съответно на ястия като банска капама, свинско със зеле, кисело зеле със стар боб и т.н.

Зелето съдържа рядко срещания витамин У, който спомага за растежа на косата, има добър ефект върху костите, при язва и други. Препоръчва се консумирането му при диабет и подагра (след консултация с личен лекар при придружаващи заболявания). Зелевият сок пък е традиционното българско средство против махмурлук. 

Изключителната дълготрайност на този сорт го правят предпочитан от много българи. При правилно съхранение на зелките, може да се радвате на свежа салата от домашно отгледано зеле дори след Коледа и Нова година.

Семена на зеле  Кьосе 17 може да отглеждате на открито и чрез предварително приготвен разсад.