Сминдух – билката, която подобрява въглехидратния толеранс и повишава тестостерона

1
387
Добави коментар
cvetitaherbal
cvetitaherbal

Когато хората чуят за билката сминдух първото, което им хрумва е да се втурнат право в кухнята ….. все пак това не е ли билката, която се използва в много средиземноморски, гръцки и италиански ястия? Но ако смятате, че сминдухът се използва само за това, то предстои ви изненада – последните проучвания показват, че сминдухът спомага покачването на нивото на тестостерона при мъжете, както и цялостното сексуално представяне. Всъщност, наричат го природен афродизиак. Но кои са основните ползи от сминдуха?

Сминдух и тестостерон

Тестостеронът е част от групата на хормоните т.н андрогени или стероидни хормони. Счита се предимно за мъжки хормон, въпреки че и жените го синтезират – естествено в много по – малки количества. Основното количество тестостерон се синтезира в половите органи и много малка част в надбъбречните жлези.
Тестостеронът има позитивно влияние върху много аспекти от вашето здраве, включително:
* Елиминиране на мазини, натрупване на мускулна маса, подобряване на цялостната визия.
* Повишаване на либидото, качеството на ерекцията, сексуалното удоволствие и представяне.
* Подобряване на когнитивните функции и настроението.
* Подсилване на костната структура.

Сминдухът е мощен стимулатор на тестостерона. Употребата на тази билка е естествен начин за покачване на мускулна маса. Но тази билка е нещо много повече. Помага на мъжете да постигнат по – добра ерекция и да я задържат за по – дълго. Поради тази причина сминдухът се превърнал в основна съставка на добавките за стимулиране на тестостерона и либидото.

Сапонините съдържащи се в тази билка са растителни фитохимикали, които имат многобройни ползи за здравето и са причината за повишаване на синтеза на тестостерон при мъжете.

Ползите от сминдуха

Както вече много от вас може би предположиха, сминдухът е добър не само за подобряване на синтеза на тестостерон при мъжете.

Сминдухът спомага за усвояване на креатина. Теорията е, че суплементацията със сминдух ще накара организма да повиши инсулина дотолкова, че да повиши усвояването на креатина до ниво, което е възможно само, чрез прием на високи количества въглехидрати. Ползата от това е, че мускулната тъкан може да абсорбира креатина на 100% без да се приема излишно количество въхлехидрат. Затова суплементите съдържащи сминдух са идеални за спортистите на ниско-въглехидратен режим, които искат да употребяват креатин и същевременно да оптимизират усвояването му без да се стига до високо-калорийните въглехидратни приеми.

Една от любимите ми ползи на сминдуха е, че потиска действието на ензима ароматаза – това е ензим, който превръща тестостерона в естроген. Освен това доказано е, че Fenugreek намалява 5-алфа редуктазното действие или превръщането на тестостерона в DHT/дихидротестостерон/.

Нещо повече за сминдуха се счита, че има противовъзпалително действие. Препоръчва се за язви, лезии, циреи и други кожни проблеми. Полезен е при борбата с гастрита, тъй като отделя слузесто вещество, което смазва червата и ги предпазва от възпаление.

Семената на сминдуха спомагат за отделянето на жлъчен сок, което означава, че хората, които ги приемат имат понижени нива на холестерол, защото колкото повече жлъчен сок произвежда вашето тяло, толкова по – нисък е холестерола ви.

Необичайната аминокиселина 4HO-Ile, която се съдържа в сминдуха, има възможни антидиабетични свойства. Такъв пример е повишаване нивата на секретирания инсулин при наличие на хипергликемия и инсулинова резистентност. Ако имате диабет и от дълго време приемате лекарства за него, опитайте с прием на семена от сминдух. Те са един от най – ефикасните природни начини за понижаване на кръвната захар.

Сминдухът е чудесен и за справяне с проблемите на храносмилателната система. Споменах, че помага при облекчаване на гастрита, но това далеч не е всичко – помага и при запек и лениви черва.

Сминдухът съдържа високи нива на протеин и никотинова киселина, които ще са ви от полза ако имате изтощена и капеща коса. Листата на сминдуха пък са полезни при пърхот.

Сминдухът е изключително полезен и за бременни жени и кърмещи майки. Съдържа високи нива на желязо, което е жизнено важно за бременността и намалява родилните болки.

Полезен е и при профилактика срещу рак на дебелото черво, защото мукусната мембрана, която синтезира, предпазва дебелото черво срещу вредните вещества, които минават през него.

Забавя въглехидратния метаболизъм и намаля гликемичния индекс на храните.

И накрая, сминдухът е изключително ефективен при отслабване, поради изброените му по-горе качества.
В заключение бих казал, че сминдухът е природно средство, което спомага при синтеза на тестостерон и влияе изключително благоприятно върху мъжкото и женско здраве.

Има много продукти на пазара, които съдържат сминдух или патентования екстракт Testofen, но аз както винаги предпочитам течните билкови екстракти и използвам и препоръчвам продукта на Cvetita Herbal – Testo Herb.
Препоръчвам приема на Testo Herb да е 2-3 пъти дневно, след храна, като може да се комбинира с Cvetita Tribulus и / или Cvetita Leuzea/

Източник – „Сминдух – билката, която подобрява въглехидратния толеранс и повишава тестостерона“ – Кирил Танев.

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!