Средно ранозрял български сорт домати Гео F1 – за ранно и късно производство

7
373
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 150 бр. семена на средно ранозрял домат български Гео F1 има в опаковка), 5 гр. (1500 бр. семки).
Норма за сеитба: Между 15 и 20 грама за декар, като се произвежда разсад.
Реколта: От 10 до 12 тона на декар.
Период на сеитба: От февруари до април.
Период на разсаждане: През май и юни на открито, или по-рано в полиетиленови оранжерии с фолио или от стъкло.
Схема на отглеждане: 80/35-40 см. Гео са средноранозрели домати, които се гледат колово, едностъблено на 6 – 8 чепки. Сорта е подходящ за на открито и на закрито в полиетиленови оранжерии.
Вегетация: 50 – 60 дни.
Характеристики на плода: Средно ранозрелите домати български български Гео F1 са с кръгъла форма (средно тегло 120 – 130 гр.), с много гладка кожа и апетитен и ярък червен цвят и висока твърдост на плода. Сорта е с добри вкусови качества. Цени се заради високата си издръжливост на съхранение – 30 – 40 дни с дозряване (обират се не напълно узрели). Съхранението е добре да става при по-ниски температури – 1-4 градуса.

В богатия каталог на градински център Semenata.Shop фигурират и българските семена на ранозрял хибриден сорт домати Гео F1, които са на разположение на всичките ни многобройни настоящи и бъдещи клиенти.

Тази българска висококачествена разработка е от средно рано зреещите сортове и дава еднакво добри резултати при гледането на доматите както на закрито в оранжерия или в парник, така и навън на открити земеделски площи.

Доматът от типа Гео F1 е средно голям и достига тегло от порядъка на 120 до 130 грама всеки. Плодът е твърд, може да се бере леко зелен с дозряване на закрито. Цени се високо, защото е идеален за съхранение и за транспорт, както и за чисто търговски цели, за внос и износ, при което издържа продължително време.

Достатъчно е само да споменем факта, че берейки доматите в периода на дозряването им, те могат да бъдат съхранявани в перфектна форма от 30 до 40 дни без никакъв проблем и без да се наруши сериознотърговския им перфектен изглед и вкусови качества.

Плодът на домата от типа средно ранозрял български Гео F1 има кръгла форма и много гладка кожа. Цветът им е наситено червен, притежават осезаем доматен мирис и отлични пропорции, характерни за доматите от сорта, коментират специалисти от екипа на oнлайн магазин Semenata.Shop.

Сред едни от най-големите преимущества на доматите от типа Гео F1 е и широко известният сред земеделските специалисти факт, че те имат много висока устойчивост на болести – тютюнева мозайка, фузариум и вертизилум.

Българският домат Гео F1, дело на специална селекция от страна на водещи български специалисти в бранша, е сравнително нова разработка и фигурира в сортовите листи у нас едва от 2010 г. насам.

Заради приятните си вкус, мирис и цвят, добрия си вид и издръжливостта си, доматите от този тип намират широко приложение в цялата ни страна по най-разнообразни начини.

Първо, от тях се приготвят вкусни, питателни и здравословни салати от всякакъв тип, гарнитури и украси към разнообразни ястия от нашата и чуждата кухня.

Второ, българската домакиня също така готви с доматите от типа Гео F1 различни наши и чужди, постни и месни вкусни манджи.

Трето, използват се широко за направата на домашни и промишлени консерви с цели и нарязани, белени и небелени домати, лютеници и кетчупи, доматени сокове и доматени пюрета, доматени сосове или туршии.

От градински магазин Semenata.Shop Ви съветваме да ползвате от 15 до 20 грама семенца от българските Гео F1 за засяването на 1 декар площи. Тази процедура е най-добре да се извърши от март месец до април месец. Разсадените домати пък се изнасят в периода от май месец до юни месец.