Сексуално образование за деца от 6 г. вече е факт в България! | Teenproblem.net

16
Добави коментар
registrator
registrator

Поредицата  „Моето сексуално  образование” е първа  по рода си в България и ще окаже безценна подкрепа на съвременните родители и възпитатели  в една зона на деликатни  отношения с децата. Тези книги са уникални с това, че поднасят темата за сексуалността (която в днешно време или се избягва, или се третира вулгарно) по изключително интелигентен начин, който внушава уважение към детето и неговото тяло. Поредицата ни помага да проведем един необходим разговор – открит, добронамерен и информативен, разбираем и съобразен с възрастта и нуждите на малкия човек до нас.

     Това  е важна стъпка в осъществяването  на по-мащабната задача – да осигурим здравно образование на детето. За да може то да усвои умения за здравословен начин на живот, е нужно да започнем да работим с него още през първите години от развитието му и да възприемем възпитателен подход, който набляга на личната отговорност…

     …Нека  не забравяме,  че едно дете, което  добре познава  тялото си, както  видимите, така и  скритите му части,  и което знае, че  неговото тяло е лично и неприкосновено, е способно както самò да се предпазва, така и да проявява уважение към тялото на другите деца.

     Весела  Банова, психоаналитик

     Защо  са създадени книгите  „Моето сексуално  образование”?

     Голяма  част от родителите и възпитателите искат да са подготвени за психосексуалното развитие на детето и желаят да му отделят нужното внимание, но се питат: “Как да го направя?”, „Какво да кажа?”, „В кой момент?”, „Кои са точните думи?”, „Как да реагирам при едно или друго поведение”. Толкова много въпроси, затруднения и притеснения съпътстват първите разговори по тези важни теми!

     Често родителите обясняват на най-малките за раждането, но след това години наред избягват въпросите около сексуалността, чак докато дойде време да говорят с подрастващите за трудностите през пубертета. Все едно между тези два периода психосексуалното развитие на детето е прекъснато. А това съвсем не е така!

     Важно е възрастните  да осъзнаят, че интересът  на малчугана към сексуалносттаа свидетелства за здравословно, нормално и естествено развитие: нужда да си обясниш нещата в света, любопитство да изследваш, склонност да имитираш.

     Авторите  на книгите „Моето сексуално образование” наблягат на огромната необходимост от естествено и прямо отношение от страна на възрастните. Показват ни, че малчуганът изразява своята сексуалност по време на всекидневните си дейности и че тя е неразделна част от неговото развитие. Всичко, което трябва да направим, е с откритост и топлота да поговорим с малкия човек и по подходящ начин да обясним нещата,  свързани с детската сексуалност.

     Изданията представят света на сексуалното  през погледа на дете и ни въвеждат в интригуваща история, чийто главен герой е самият читател. Освен забавни илюстрации, ще откриете множество упражнения за рисуване и писане, които провокират въображението и обогатяват познанията. В края на всяка книжка има речник, където основните термини са обяснени на достъпен език. Не са забравени и възрастните – във всяко издание има специална част, предназначена за родители и възпитатели, в която авторите дават подробни указания как да използваме съответната книжка по най-добрия начин.

     Книгите „Моето сексуално  образование” са ценен съветник за възрастните по въпросите на сексуалността и психосексуалното развитие на детето. Ето защо родителите, възпитателите и учителите трябва да разгръщат с отзивчивост страниците на тези книги игри и да споделят съдържанието им заедно с децата… преди всичко, за да ги насочват в откриването и осъзнаването на всички нови неща!

      Поредицата  разкрива по разбираем и забавен  начин различните емоционални, психологически и културни причини, които карат всяко едно дете да се осъзнава и да действа като момче или момиче. Сексуалното образование се възприема като подпомагане на малкия човек в цялостното му развитие: утвърждаване на неговата полова и сексуална идентичност, усвояване на мъжествеността и женствеността, изграждане на самостоятелност, способност за създаване на трайни отношения с околните и развиване на ценности, от които ще се водят за бъдещите избори и постъпки.

     Благодарение  на „Моето сексуално  образование” децата ще се научат как да изразяват своите емоции и как да изграждат отношения с другите, ще систематизират познанията за собствената си личност, ще развият вътрешна увереност и позитивна самооценка, ще се научат да възприемат различията и да бъдат толерантни, ще се чувстват компетентни по въпросите на сексуалността. Не на последно място – те ще получат информация за това как да се предпазват от опити за сексуална злоупотреба, къде да потърсят помощ и как да окажат подкрепа на връстник в беда.