Името му е червен… шоколад

4
479
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Швейцарски производител добави нов вид и цвят към традиционните млечен, черен и бял шоколад – рубинен, без оцветители

Шоколадът е една от емблемите на Белгия, а най-известните белгийски марки шоколад са „Годива“ (Godiva), „Леонидас“ (Leonidas), „Кот д’Ор“ (Côte d’Or), „Нойхаус“ (Neuhaus), „Корне Порт Роял“ (Corné Port Royal), „Даскалидес“ (Daskalides), „Жан Галер“ (Jean Galler), „Старбрук Еърлайнс“ (Starbrook Airlines).

Швейцария е другата държава с традиции в производството на шоколадови изделия, а сред водещите компании в предлагането на какао и други суровини за този бранш е базираната в Цюрих „Бари Калебо“ (Barry Callebaut), чийто ежегоден оборот надхвърля 6 млрд. долара.

80 години след пускането на бял шоколад, който зае мястото си до черния и млечния (кафяв) шоколад, именно те представиха на пазара четвърти вид и цвят – рубиненочервен / Ruby.

Виж още: В защита на белия шоколад

Червеникавият му оттенък и вкусът на горски плодове не се дължат на оцветители или ароматизатори, а са резултат от използването на специфичен сорт рубинени какаови зърна, чиито качества са „отключени“ чрез иновативен производствен процес.

Изобретяването на рубинения шоколад е дело на два от научно-изследователските центрове на „Бари Калебо“ – във Франция и Белгия, университета „Якобс“ и над 175 годишен опит в тази индустрия, хвалят се от компанията.

Оттам уверяват, че четвъртия тип шоколад е новост за сетивата и няма нищо общо с горчивината, сладостта или млечния вкус, познат от останалите видове, а е „чувствено танго“ между аромат на горски плодове и наситена, фина текстура.

Виж още: Японците направиха и „КитКат“ суши

Премиерното представяне на рубинения шоколад беше на 5 септември в Шанхай.

Източник: Barry Callebaut Group