Островът на Одисей – тема за Итака – Idi.bg

146
Добави коментар
tao
tao

Остров Итака се намира западно от континентална Гърция в Йонийско море и това е вторият най-малък остров от така наречените  „Седемте острова“. Итака се състои от два полуострова с почти еднаква площ. Те са събрани помежду си от провлака Aetos, който е широк 620 м.. Островът е с максимална дължина от 29 км. и ширина 6, 5 км., а общата му площ е 92, 5 кв. км. Каналът между Итака и Кефалония е дълъг 14 мили с максимална ширина 3 мили и минимална 1, 5 мили.

Снимка: Google Maps

Трите най-високи планински върха са Petaleiko на север, Neritos и Exoghi на север. Столицата Vathy се намира в южната част на острова, а най-голямото населено място в северния остров в Ставрос. Има пристанища в Vathy, Piso Aetos, Polis Bay, Frikes and Kioni. В административно отношение Итака принадлежи към окръг  Кефалония, който включва още няколко малки съседни острова. Населението на острова е около 3 100 човека.

Итака е зелен остров с обширни площи от маслинени гори и малки лозя, както и градини с портокалови, лимонови, смокинови и прасковени  дръвчета. Растителността на острова е типична за Йонийските острови. По планинските склонове растат дъбови дървета, кипариси и красиви диви цветя като маргаритки, макове, анемонии и циклами. Покрай пътищата и в планините никнат салвия, мащерка и розмарин.  

        Скалните образувания на острова, са съставени от седеф и варовик. Подобно на другите Йонийски острови Итака често страда от земетресения, макар че от 1953 г. досега не е регистрирано нито едно серизоно земетресение. На острова се произвежда собствено вино, зехтин, сирене, йогурт и козе месо, които се използват от местните ресторанти и за нуждите на жителите.Гордостта на острова са именно органично произведените продукти.    

   

Хамилтън Хаус в Киони е построена през 1892 от Елизабет Хамилтън, племеница на метресата на лорд Нелсън, след като за кратък период Итака е била част от Британската империя. Местните хора и днес продължават да я наричат „Лизис“. През годините много известни личности са идвали на острова – София Лорен, британската кралска фамилия, Мадона, Никълъс Кейдж, Том Хенкс Шаде, Джейми Лий Къртис, мистър Бийн( който има къща на острова, която никой не знае къде точно се намира).През последните 15 години Итака започва все повече да печели от облагите, които носи туризма, но все още успява да запази автентичния си вид. На острова няма изградени огромни хотелски комплекси или непривлекателни здания, тъй като правилата за строеж на жилища се съблюдават строго. Итака все повече затвърждава славата си на изискан избор на пътешествениците – място, където човек може да се потопи в в съхранената атмосфера на малките гръцки острови- възможност, която малко от известните туристически дестинации в Гърция предлагат. Итака или Итаки, както е наричат местните хора, напълно заслужено може да бъде наречена  земя за откриване.

                              

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 12746 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност