Семена на бамя Клемсон Спинелис за консервиране и приготвяне на вкусни ястия

13
292
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 10 гр. (180 – 200 бр. семена на зеленчук Бамя в опаковка).
Норма за сеитба: 2,5 – 3 кг/дка.
Реколта: 1 т/дка.
Период на сеитба: Май – Юни се извършва директна сеитба.
Период на разсаждане: Не се разсаждат.
Схема на отглеждане: 60Х20, сее се директно. За ранно производство. Отглежда се на открито. 
Вегетация: 55 – 60 дни. Плодоноси: Юли – Август. 
Характеристики на плода: Бамя Клемсон Спинелис имат дълги, тънки и заострени със завит връх чушки. Размер на чушките е 6 – 8 см дължина и дебелина от 1 см. За прясна консумация, консервиране и за сушене.

Бамята (Abelmoschus esculentus) е изключително топлолюбив биологичен вид. Ние от онлайн магазин Semenata.Shop Ви предлагаме семена на бамя Клемсон Спинелис – ранен сорт с вегетационен период около 55 до 60 дни. Бамята или още наречена баян е едногодишно тревисто растение от семейство Слезови. Позната е още в древността на териториите на Етиопия и Турция. Цветовете на бамята са с форма на звънчета, едри, имат бледожълт цвят, разположени по едно в пазвите на листата. Бамята е самоопрашващо се растение.

Плодовете на бамя Клемсон Спинелис са пирамидални кутийки, с няколко гнезда за семената. При пълно узряване кутийката се разпуква и семената се изсипват. Достига височина около 120 до 140 см, притежава тънки, издължени плодове, понякога със завит връх, с размер от 6 до 8 см и дебелина около сантиметър.

Този сорт е влаго- и топлолюбив, семената поникват при почвена температура минимум 15 градуса по Целзий. Семената се сеят с директна сеитба в края на Май и началото на Юни, а реколтата може да започне да се прибира една седмица след прецъфтяване на цветовете. Брането е добре да става през два дни, за да не се допуска състаряване и загрубяване на плодовете.

Семената на бамята Клемсон Спинелис се сеят на редове на разстояние 80 см един от друг, а растенията през 8 до 10 см. Във всяко гнездо поставяйте по 3-4 семенца, валирайте и след това полейте с вода. 

Почвените условия са много важни за развитието на бамята. Предпочита черноземни почви. Не е взискателна към предшественика си. Клемсон Спинелис е сорт, изключително подходящ за готвене, за приготвяне на туршия, за мариноване, за изсушаване и като декоративно растение. Популярно по света е да добиват семена на бамя Клемсон Спинелис, които използват като заместител на кафето.