Семена на патладжан Блек Бюти (Black Beauty) – популярният по цял свят сорт

15
320
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 2 гр. (около 600 бр. семена); 50 гр. (около 1500 бр. семена)
Норма за сеитба: 40 – 50 гр. семена на патладжан Блек Бюти (Black Beauty) за площ от един декар.
Реколта: 4 – 4,5 тона от дка.
Период на сеитба: Януари – Май (отглежда се чрез разсад отгледан в оранжерия (за средноранното производство))
Период на разсаждане: След около 60 дни от сеитбата (на 4-5 същински лист)
Схема на отглеждане: Средно ранен сорт патладжан. който е подходящ и за късно производство. Блек Бюти има високи до 1,2 м слабо разклонени стъбла. Отглежда се чрез разсад, без опорна конструкция, за производство на открито. Схемата на отглеждане е 70-80/30-40 см.
Вегетация: Вегетацията е около 125 дни. 
Характеристики на плода: Плодовете са овални. Черния патладжан достига дължина 16 – 18 см и широчина от 8 – 10 см. Средното тегло на апетитният и популярен патладжан е около 250 гр. Цветът на плода е тъмно виолетов, със силен гланц, често го наричат черен патладжан.Подходящ сорт за прясна консумация и консервиране.

Патладжанът (Solanum melongena) е топлолюбиво растение от семейство Картофови (Solanaceae), род Кучешко грозде (Solanum). Погрешно наричан Син домат, патладжанът произхожда от Индия и Шри Ланка. Преди около 500 години е внесен от арабите в Европа.

Магазинът ни за сортови семена – Semenata.Shop Ви предлага възможността да се запознаете с този световно известен и много популярен сорт, като поръчате семена на патладжан Блек Бюти.

Този сорт е влаго- и светлолюбив и не обича засенчване. Сортовите семена на патладжан Блек Бюти се засяват в средата на март в оранжерии и покълват за около две седмици при условие, че температурата минимум около 15 градуса по Целзий. В началото на Май, растенията се засаждат на открито, а периода на плододаване е от Юли до Октомври. 

Плодовете на патладжана от популярния сорт са с овална форма с дължина 16-18 см и ширина 8-10 см, със средно тегло около 250 г. Разстоянията между редовете при засаждане препоръчваме да бъдат 80 см, а между отделните растения в реда 35-40 см. Стъблата са леко разклонени и може да достигнат до 1,2 м височина. 

Популярният по цял свят сорт патладжан Блек Бюти е високодобивен и има вегетационен период около 125 дни. Оптималната температура за развитие на растенията е 21-28 градуса по Целзий.

Като всички растения, патладжанът Блек Бюти е възможно да бъде нападнат от неприятели, най-известен от които е колорадският бръмбар, но и от листни въшки и паяжинообразуващ акар. Затова е добре да се оглеждат растенията и при диагностициране на подобен проблем, да се вземат необходимите мерки свързани с отстраняването на неприятелите.

Добре узрелите плодове Блек Бюти имат тъмновиолетов гланц и месеста част в кремавобяло. Вкусът на суровият плод не е особено приятен, но при готвене се получава сложен и леко пикантен вкус и плътна консистенция.

На основата на патладжан се получават превъзходни ястия като имамбаялдъ, кьопоолу, мусака от патладжан, тюрлю гювеч, френското рататуй и гръцкото мелитзаносалата. Най-широко приложение намира в индийската кухня, а в Южна Индия дори го наричат Царят на зеленчуците.