Британците сигурно са полудели?

1
330
Добави коментар
stivi56
stivi56

Енергията от офшорния вятър в Обединеното кралство ще бъде по-евтина от електричеството от нова ядрена енергия за първи път.

Развитието, разкрито в цифри от правителството, се разглежда като крайъгълен камък в напредъка на възобновяемите енергийни източници.

Намаляването на разходите за офшорна вятърна енергия е изненадало дори най-оптимистичните си поддръжници.

Ядрените фирми заявиха, че Великобритания все още се нуждае от смесица от нисковъглеродна енергия, особено когато не е възможна вятърната енергия.

Данните от Департамента за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия за офшорния вятър бяха разкрити в резултат на търг за субсидии, в който спечели най-ниската оферта.

Две фирми заявиха, че са готови да изградят офшорни вятърни паркове за субсидия от 57,50 лири за мегават час. Това се сравнява с новите ядрени инсталации при субсидия от Ј 92.50 за мегават час за 2022-23.

Ема Пинчбек от организацията за търговия с вятърна енергия Renewable UK заяви пред Би Би Си:

“Тези цифри са наистина удивителни”.

Това съобщава днес британския обществен информатор №1 ВВС, в материала си “Offshore wind power cheaper than new nuclear“. Което ще рече “Вятърната електроенергия от турбини инсталирани в океана е ПО-ЕВТИНА от произведената в АЕЦ”. В даденият случай терминът СУБСИДИЯ не означава, че кралството ще дава пари за изграждане на едни или други мощности, вятърни или ядрени, а че гарантира изкупуването на електроенергията от вече изградените и пуснати ЕЦ, за известен период от време в началото на експлоатацията им, на посочените в статията цени.

Същата новина се съобщава от всички водещи британски медии, като лондонския Таймс , от където пък взех нагледния материал, съпътстващ благата вест:

Графика показва пътя на поевтиняването на вятърната енергия

А у нас, вече повече от ДВЕ и ПОЛОВИНА години НЕ Е ПОСТРОЕНА нито една вятърна перка!!! Вместо това политико-енерГЕПИйната мафия се опитва да ни пробута нова схема за АЕЦ “Белене”, за да ни олекоти с още няколко милиарда. Както това личи от “Моето интервю с министър енерГЕПИка“, което взех от министър енерГЕПИКА преди по-малко от месец