Подсилване на детския имунитет преди училище и детската градина

2
3190
Добави коментар
biomall
biomall

Как да подсилим детския имунитет?

Идва време да пуснете своето дете на училище или детска градина, но се опасявате от редовното боледуване, което често съпътства началото на учебната година? С началото на учебната година идва и време за подсилване на детския имунитет. Предлагаме ви да помислите за естествени начини, с които да подсилите детския имунитет, избягвайки честите посещения при лекаря.

Помислете за превенция, за да избегнете лечение

Основен принцип в медицината гласи, че е по-добре да се обръща внимание на превенцията срещу определени заболявания, без да се чака поява на симптоми и оплаквания, които са по-трудно лечими. Всеки родител добре знае, че началото на учебната година е придружено от често боледуване на малките, но и по-големите деца. За да се избегнат вирусните заболявания, добра идея е да се вземат превантивни мерки за укрепване на имунитета. 

Изграждането на силна имунна система до голяма степен зависи от спазване на принципите за здравословен начин на живот, включващи здравословно хранене, здрав сън, разходки на чист въздух и физическа активност. Опитайте се да изградите здравословни навици в ежедневието на малчуганите, като по този начин ще попречите на вирусите, лесно да повлияват на подрастващия организъм. 

Връзката между детската градина и боледуването

Всеизвествен факт е, че децата боледуват по-често през първата година в деската градина. А замисляли ли сте се за причината? От една страна организмът има нужда да свикне с ежедневното пребиваване в среда с повече вируси. Другата причина е заслабеният детски имунитет. 

Имунната система на детето е по-слаба през първата година от ходенето на ясла или детска градина, тъй като организмът е стресиран. Поради огромната промяна, която повечето деца  преживяват силно психически, те отказват да се хранят, спят неспокойно, плачат безпричинно, а всичко това оказва неблагоприятно влияние върху имунната система. Едва когато детето свикне с детската градина, то започва да боледува по-рядко, тъй като организмът се връща в нормалния си ритъм.

Ролята на каляването

Със сигурност сте чували, че колкото по-малко предпазваме децата, толкова по-рядко боледуват те. Разбира се, тук не става дума за изтезаване на организма, чрез подлагане на непосилни за него изпитания, а просто излагане на слънце, разходки навън по около два часа на ден, независимо от температурата, къпане в море или минерални бани. Излагайки детето на подобни условия, вие правите организма по-силен и издръжлив, а всеизвестен факт е, че по-издръжливият оррганизъм не просто боледува по-рядко, а и се бори с болестите много по-лесно и без усложнения.

Подсилване на имунитета чрез естествени средства

Добре е когато детето се разболее, да опитате лечение чрез естествени средства, които са по-щадящи за организма и едва когато те не помогнат, да прибягвате към по-силни лекарства. Така давате възможност на тялото само да се пребори с болестта и да изгради собствена защита срещу нея. Това е процес, който се нарича: изграждане на имунитет – изключително важен за деца, които тепърва се отделят от домашната среда.

Природните имуностимулатори

За да бъде един стимулиращ имунитета продукт добър, е важно да бъде качествен. Не се доверявайте на непознати или съмнителни марки. Подбирайте продуктите, които давате на децата си, внимателно, спирайки се на сертифицирани производители, достъпни в аптеките, магазините за здравословно хранене и дрогериите.

Не забравяйте, че не всеки имуностимулатор, който се препоръчва за възрастни е подходящ за детския организъм, поради което трябва да се консултирате с лекар, при избора на средства за подсилване на имунната система на най-малките.

Най-ефикасните имуностимулатори безспорно са: пчелно млечице, прополис, черен бъз, ехинацея, омега 3, рибено масло, витамин Д, витамини и минерали. За да постигнете желания ефект обаче, е важно терапията да започен поне месец преди застудяването и да продължи около три месеца. Тъй като става дума за хранителни добавки, резултатите няма как да се случат мигновено. Започнете подготовката за учебната година навреме, за да предлазите детето си от чести посещения при лекаря.