Кои са най-щастливите градове в Европа

2
337
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Статистическата агенция Евростат, отбелязвайки в сряда „Деня на позитивното мислене“, публикува данни за това къде са щастливите жители на европейските градове.

Оценката се основава на редица критерии: броят на хората, щастливи от живота в града, обществените места, здравеопазването, екологията и образованието, съобщава The Independent

Най-доволните от европейските градовете живеят във Вилнюс (Литва), Копенхаген (Дания), Стокхолм (Швеция), Люксембург, Виена (Австрия) и Амстердам (Холандия).

Жителите на Виена, Люксембург, Стокхолм, Любляна (Словения), Хелзинки (Финландия) и Амстердам харесват околното градското пространство – паркове, ресторанти, магазини.

Жителите на Люксембург, Виена, Любляна, Рига (Латвия) и Хелзинки са много доволни от чистотата на градските улици. Най-придирчиви към това са жителите на Атина (Гърция), Братислава (Словакия), София (България) и Рим (Италия).

По отношение на здравето лидери са Люксембург, Прага , Амстердам, Брюксел и Виена. В опашката са Атина, Варшава , Рига и Будапеща .

Сред жителите си Дъблин има репутацията на град с най-високо ниво на образование. Следва столицата на Кипър Никозия, Хелзинки, Любляна, Люксембург и Амстердам.

Жителите на София, Рим, Мадрид и Будапеща, напротив, смятат, че образованието в столиците може да бъде по-добро.

Източник: news.mail.ru