Можем ли наистина да забогатеем – практически съвети

9
Добави коментар
joro___pi4
joro___pi4

За успеха

Четвъртък, 15 Октомври 2009 09:52

В предишната публикация обещах да се опитам да дам няколко практически съвета по отношение на забогатяването. За съжаление процесът не може да се събере в няколко изречения, но все пак има няколко възлови момента.

Важни умения, с които да се научим да виждаме възможностите

Разпознаване на ПАСИВ и АКТИВ

Робърт Кийосаки обяснява в почти всяка своя книга, какво означават двете понятие. Особено интересно средство да се научим да различаваме двете неща е играта му „Потоци пари 101“, която се върти около темата.

Накратко: ПАСИВ е всичко, което изкарва пари от джоба ни, а АКТИВ е всичко, което вкарва пари там.

С една дума вашият дом е пасив, защото ви кара всеки месец да плащате сметки, данъци и прочее. Това е различна постановка от общо приетата, но е важно да се разбере разликата. Едва след като сме напълно наясно какво е пасив и какво е актив, можем да видим истинските активи и да инвестираме там.

Винаги съм обичал примерите: Покупката на компютър е пасив (просто вещ), който ви кара да плащате сметка за интернет, но поне ви забавлява. Ако го направите сървър и продавате хостинг услуга, компютъра се превръща на актив, който всеки месец вкарва пари в сметката ви. Или ако ползвате компютъра си да учите, да участвате в webinar-и, да участвате в групи за бизнес или търсите информация, тогава той се превръща в актив, за разлика от пасива, ако просто гледате филми и играете на игри.

Тайната на богатите е, че те се научават да превръщат пасиви в активи, разбирайки разликата. Харчат парите си в купуване и разработване на активи, отчитайки факта, че всяко нещо може да бъде едновременно пасив и актив.

Четене на финансови данни и отчети

Няма как да разпознаете дали дадена възможност за инвестиране е актив или пасив, ако не можете да разберете дали вкарва или изкарва пари от джоба ви.

Финансовия отчет включва „Отчет за приходите и разходите“, който сам по себе си не означава нищо, ако към него няма баланс на актива и пасива. Само така може да разберете дали дадена инвестиция е печеливша или губеща.

Научаването на разчитане на финансов отчет става за един ден! Не е нужно да съм бог на счетоводството и самия аз да мога да изготвя отчет с всички сметки, за да мога да го чета. По същия начин не мога си оправям и автомобила, но въпреки това съм добър шофьор. Нещата са изключително прости. Ако платя всички разходи и останат пари от оборота, значи съм на печалба т.е. това е актив. Може да е голям актив или малък актив, но все пак нещо влиза в джоба ми.

Необходимо е отделянето и на един (1) час, за да се запознаете и със закона. Какво дружество да се регистрира, регистрация по ДДС, данък печалба. Това е всичко!

Важни умения, с които да се научим да реализираме възможностите

Намиране на финансови средства

Пари винаги има! Банките дават пари. Инвеститори или бизнес ангели дават пари. Близки и познати дават пари. Партньори, доставчици и клиенти също могат да кредитират бизнеса.

Отново тайната е да ги убедите, че това е актив, използвайки отчетите за приходи и разходи и баланса.

Ако с тези средства и красноречие убедите, че дадените ви пари ще се умножат и ще има за вас и инвеститора (или лихвата за банката) няма да имате проблем с финансирането. Повечето хора не искат да отделят един (само 1) ден да научат това и са принудени да работят без никаква сигурност като наемни работници. Чисто статистически, когато разпознаете възможност и я приведете във вид на финансови данни (по-точно казано направите добър бизнес план), намирането на пари става за седмица две. Толкова е нужно да потърсите средства по бнаки, познати, различни инвеститори и доставчици.

Усвояване на средствата и реализиране на идеята (проекта или инвестицията)

Това е донякъде креативен процес. Важно условие да сме научили всичко, което е възможно по отношение на инвестицията. Това е неизбежен процес още при писането на бизнес плана и търсенето на парите. Така, че по всяка вече сме си написали домашното и следва да потърсим и намерим хора. Това умение идва с практиката. Все пак има агенции, които да помогнат в подбора. След като екипът е събран се изгражда и системата. Това е възлов момент. Нека не забравяме, че всеки може да направи по-добър сандвич от McDonalds. Но малцина са изградили система, която да продaва стотици хиляди сандвичи всеки ден! Всяка фирма, всяка система е жив организъм и се държи като такъв. Ако всеки елемент работи, фирмата е здрава. Боледува, когато някоя система боледува също.

Стабилните основи на малката фирма, ще ви позволи в бъдеще да се разрастнете и печелите повече. Стабилните основи на гореспоментите умения ще ви позволи да изградите множество бизнеси и да закупите и притежвате множество активи. И когато активите и парите от тях задоволят напълно всекидневните ви нужди и тези на семейството ви и ако тези активи носят пари без вашата непрекъсната намеса тогава сте финансово независими или по-просто богати.

ДЕФИНИЦИЯ ЗА БОГАТСТВО:Ако днес спра да работя, колко време мога да издържа. Ако отговорът е неограничено време – вие сте богати!

 

< Предишна

 

Следваща >