Италиански семена на Босилек с ароматни едри листа – Ocimum basilicum

13
314
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж: Цветовете са бели или бледо-лилави. Цъфтежът е от юни до септември.
Височина: До 60 сантиметра.                
Осветеност на терена: Слънчево място.         
Почвени условия: Дренирана, оцедлива, плодородна.
Устойчивост на ниски температури: Босилекът не е студоустойчив.
Дълговечност: Едногодишна култура.
Подходящо място: В двора или в саксии в къщи.
Период на сеитба: Семената се засяват обикновено януари – юли. При отглеждане в саксии и сандъчета на закрито може да засявате целогодишно.
Дълбочина на сеитба: До 0,50 сантиметра.
Схема на отглеждане: На 25 сантиметра едно от друго.
Период за покълване: От две до три седмици.
Необходимост от поливане: Умерено, но редовно поливайте Вашия едролистен босилек с ароматни листа.
Подходящи торове: В зависимост от почвата, може да използвате нашите специални торове за зеленчуци и подправки.

Следващите редове на Онлайн магазин Semenata.Shop представят на почитателите на видовете билки семена на Едролистен Босилек. Сортовото семе е италианско и от него се отглежда полухрастов вид босилек. Силно ароматното растение е едногодишна култура и от семейството на устоцветни, клас двусемеделни.

Може би сте чували за Царската билка, ами ето това е тя – босилек, значението на името на подправката от гръцки език.

Босилекът стига до 60 сантиметра, подходящо място за отглеждането му е сандъче или съд за цветя.

Семето на Босилека засейте вътре през януари – март, докато сеитбата в двора, на определеното за билката място, направете след като сте се убедили, че са преминали евентуалните пролетни слани. Удачен период е края на март, началото на месец април, когато имаме постоянно положителни температури. Ако сте решили да отглеждате това ароматно растение у дома в саксия то може да засеете през цялата година.

Цъфтежът на босилека е от юни месец до септември месец, а цветчетата се разпукват в бял или светло-лилав цвят. Листенцата на босилека са дълги, с елипсовидна форма, позаострени по върховете, като можете успешно да ги използвате както пресни, така и в изсушен вид. Босилекът се препоръчва при готвене на месни ястия, при подправяне на сирене, различни видове сос или салата.

Вкусното билково растение е и много полезно. Интересен факт например е, че миризмата на босилека прогонва хапливите комари. Босилекът има специфичен и силен аромат. Лятото е хубаво до прозорците си да имате саксия с босилек.

Босилекът вирее най-добре, поставен на слънчево и топло място. Освен слънчевия терен, на който ще засеете семето на растението с ароматни листа, изберете и плодородна земя, оцедлива, незадържаща вода.

Поникването на семената зависи и от температурата, в случая те трябва да е от 13 до 14 градуса, т.е. при достатъчно топло време. Времето за появяване на самото растение от земята е от две до три седмици.

От времето за засяване до покълването грижата Ви се състои в следене на влажността на почвата. Трябва да се полива редовно, често и в умерени граници. Ако прекалите с водата, ще загубите част от семената, защото ще изгният.

Сейте през пролетния сезон, в избраната почва, като няма нужда да правите дълбоки лехи, а просто да поръсите семето и след това да го посипете с малко рохкава пръст отгоре.  

Относно наторяването на площта с насаждения от босилеци, съобразете се със състава на самата почва и така изберете подходящата тор.

Един страхотен вариант и пример за използването на този италиански сорт босилек е същевременно просто, но изключително вкусно предястие – на резени домати с плочка сирене, подправени с ароматните листа.  Насладете се на билката, като се сдобиете със семената от сайта ни Semenata.Shop.