Наим Сюлейманоглу, „джобният Херкулес“, в кома на 50

2
330
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести, който се е състезавал за България и Турция, е в болница с чернодробна недостатъчност

Наим Сюлейманоглу, един от най-известните хора с нисък ръст, наричан „джобния Херкулес“ за съчетанието от неимоверна сила и едва 147 см височина, е в критично състояние в турска болница.

Легендарният спортист, който е трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести, е поставен в състояние на изкуствена кома поради чернодробна недостатъчност. Той е настанен в болница „Бакъркьой Сади Конук“ в Истанбул, а личният му лекар Аднан Багръачък признава, че ако не му бъде трансплантиран черен дроб, Сюлейманоглу няма да може да се пребори за живота си, информира Sportal.bg, като се позовава на турски медии. 

Пред близките си роденият в българското село Птичар щангист заявил, че не иска да се знае за тежкото му състояние. Той не е споделил за болестта си дори пред собствения си син. Преди седмица бил изписан от болница, но после състоянието му се влошило и бил върнат в болничното заведение с линейка.

В началото на тази година Сюлейманоглу навърши 50. Той е роден в България и през 1983 г. за пръв път подобрява световния рекорд. По време на възродителния процес обаче е преименуван на Наум Шаламанов и още през 1986 г. емигрира в Турция и се превръща в един от най-изтъкнатите спортисти на южната ни съседка.

Именно за Турция печели първата си олимпийска титла през 1988 г. в Сеул, която защитава в Барселона 1992, а след това и в Атланта 1996 (видео).

В актива на Сюлейманоглу има също така две световни (от общо седем) и три европейски титли за България. Състезава се от 16-годишна възраст и в хода на спортната си кариера е подобрил близо 50 пъти световните рекорди в щангите.

След игрите в Сидни през 2000 г. спира състезателната си дейност. Оттогава прави опити да влезе в турския парламент, като се кандидатира за депутат.