Рецепта за гръцки доматени кюфтенца (Ντοματοκεφτέδες)

3
305
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

Рецепта за гръцки доматени кюфтенца (Ντοματοκεφτέδες)

Тези кюфтенца са традиционно мезе и основно ястие от вегетарианската кухня на Санторини и Сирос. Правилното изстискване на доматите е от съществено значение за подготовката на тази вкусна храна. Късчетата имат груби ръбове с парченца мента, домат и лук.

Необходими продукти

1 и 1/2 чаша домати (3-4 домати), нарязани на ситно
100 грама сирене фета, разбито
1/2 чаша червен лук (1 голям лук), настърган
1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно
1 супена лъжица прясно мляко
1 ч. ч. Суха риган
1/2 чаша брашно
1 ч. л. Бакпулвер
Сол и прясно смляна пипер
Зехтин за пържене

Начин на приготвяне

Нарежете домати на 4 парчета и с лъжица отстранете вътрешността. Нарежете домати на малки кубчета и поставете в цедка с малко сол. Оставете ги за 30 минути.

В купа комбинирайте нарязаните домати, лука и ги разбъркайте с лъжица; Добавете билките и сиренето фета, разбито с вилица. В отделна купа смесете брашното с бакпулвера.

Добавете четирите смеси към доматената смес, като бъркате с лъжица, докато съставките се комбинират и сместа е достатъчно твърда, за да направите топки. Добавете още малко брашно, ако е необходимо. Поставете в хладилника за 30 минути.
В тиган добавете достатъчно зехтин, за да покриете дъното на тигана и го загрейте на средно висока температура. Потопете една супена лъжица в малко вода и излейте малко от сместа в горещата мазнина. Повторете тази процедура, докато повърхността на тигана не се запълни. Всеки път трябва да натопите лъжицата във водата, така че тестото да не се полепи по нея. Запържете томатеките за около 2-3 минути от всяка страна, докато се оцветят добре. Поставете ги на хартия, за да абсорбирате мазнината.

Насладете се на тази гръцка островна рецепта с хрупкав хляб, кисело мляко и глътка узо!