Семена на Бораго, Пореч (Borago Officinаlis) – „лечебната краставица“

11
399
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Пореча (Borago Officinаlis) цъфти от Август – Октомври във виолетово-синкав цвят.
Височина: До 50 сантиметра.
Осветеност на терена: На слънце или полусянка.
Почвени условия: Плодородна и дълбока почва, а съставът и е от средно механичните.
Устойчивост на ниски температури: Не е зимоустойчиво растение.
Дълговечност: От рода на едногодишните тревисти растения.
Подходящо място: Навън в леха или в подходящ съд на балкон и тераса.
Период на сеитба: Навън през април и май или в съдове на закрито през март.
Дълбочина на сеитба: Повече от 1 сантиметър дълбочина.
Схема на отглеждане: Оставят се 20 сантиметра между растенията.
Период за покълване: Между 14 и 30 дена.
Необходимост от поливане: Не много висока. Поливайте умерено, без да се преполива.
Подходящи торове: С торове за билки.

В богатия каталог със семена на медоносни растения и билки, подправки и зеленчуци на онлайн магазин Semenata.Shop вече фигурират и италиански семена на Бораго или Пореч (Borago Officinаlis), които вече са на разположение за поръчка.

Поречът навлезе наскоро в страната ни, но става все по-търсена и популярна билка. Краставичната трева, както още е известна билката, е от рода на едногодишните растения. Използва се наред с билките и подправките, но и за направата на салата, която поради специфичния и вкус и мирис е много подобен на вкуса и мириса на краставицата.

Този уникален растителен вид предпочита слънчевите места или евентуално полусенчестите. Той има нужда да вирее на топло, като така цъфти по-дълго време, а ароматичността му се увеличава. Стебълцето му се извисява до към 50 сантиметра и е обкичено с множество листенца, на които вкуса и и аромата наподобяват тези на краставицата и затова често наричат тази билка Краставичната трева.

Поречът се използва широко за правене на салата, супа или вкусен зелен сос в Средна и Западна Европа, но напоследък и у нас се откриват страхотните му качества като част от кулинарията. От неговите цветчета пък се прави уникален дресинг за различни сладки изкушения, защото те освен атрактивни виолетово-синкави тонове, имат и невероятни вкусови качества, наподобяващи тези на меда.

Известно е, че семената на Пореча съдържат етерични масла с високо съдържание на полезни съставки, които имат оздравяващ ефект при възпаление или проблеми с кожата.

Цветчетата и листенцата на Пореча (Borago Officinаlis) пък стават идеално за направата на сироп и чайове, както и на пресни свежи сокове.

Освен всички други свои преимущества, растението е и идеална паша за пчелите, тъй като е силно медоносно и така става привлекателно не само за земеделците или кулинарните специалисти, но и за пчеларите.

Периодът на цъфтене на билката е между месеците август и октомври.Иска плодородна и дълбока почва, а съставът и е добре да е от средномеханичните.

Поречът е от вида на едногодишните тревисти растения и няма развита устойчивост на ниските зимни температури в страната ни. Отглежда се еднакво добре и навън в леха, и на тераса или балкон в подходящ съд.

Навън се сее през месец април и месец май или да подготвите разсади през месец март и то поне на 1 сантиметър в почвата. Оставете дистанция от 20 сантиметра от растение до растение. Италианските семена на  Бораго, Пореч (Borago Officinаlis) покълват след 2 до 3 седмици.

Полива се регулярно без преполиване, а за наторяване се използват течни или гранулирани торове за цъфтящи цветя или билки.