Семена на градинска чубрица Satureja hortensis – типичният български аромат

11
406
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Цветовете са виолетово-розови, цъфти през летните месеци.
Височина: От 20 до 30 сантиметра.                    
Осветеност на терена: Семената на Чубрица подправка с характерен аромат, засейте на слънчеви места.         
Почвени условия: Не е капризна относно почвата. Добре отцедливата, рабира се е за предпочитане.
Устойчивост на ниски температури: Не е студоустойчива.  
Дълговечност: Едногодишна култура.
Подходящо място: Слънчеви места.
Период на сеитба: През март и април. Вегетация около 65 – 75 дни.
Дълбочина на сеитба: До 2 сантиметра.
Схема на отглеждане: На 30 сантиметра едно от друго.
Период за покълване: Няколко седмици.
Необходимост от поливане: Често, но умерено.
Подходящи торове: В зависимост от почвата, наторявайте с торове за билки.

От нашия онлайн магазин Semenata.Shop можете да поръчате семена на чубрица Satureja hortensis традиционната за страната ни подправка. Вероятно няма човек, който да не знае коя е тя. Използването на тази подправка в българската кухня е постоянно, като това я прави незаменима и любима подправка. Характерния мирис няма да сбъркате, дори по ароматните изпарения може да познаете гозбата.

Сигурно се сещате за поне 10 ястия, подправени с чубрица, като първото най-вероятно са кюфтета. На практика, всичко, което приготвите, може да комбинирате с тази подправка, месо, зеленчуци, супи, дресинги, пица. Няма ограничение за нейното използване. Точно тази причина ще Ви накара да се замислите и да поръчате семената по най-лесния начин, като използвате платформата на онлайн магазин Semenata.Shop.

Чубрицата не е подправка, която е капризна към почвата, в която ще се развива. Още една причина да се сдобиете с подправката. Може да Ви е полезно да научите, че за декар насаждения с чубрица, ще ви трябват 80 грама семена. А, за да се развива нормално и спокойно, ще трябва да оставите разстояния между растенията, в случая – поне 30 сантиметра. Няма нужда семето да е вкопано в земята, сейте на 1 до 2 сантиметра дълбочина. След това просто засипете с малко пръст отгоре и притиснете. Полейте внимателно засятите семена на чубрица Satureja hortensis.

Въпреки, че силно се различава от сортовите семена на пореч (друга по-екзотична, но световноизвестна подправка), тя се засява успешно и култивира от хора с различна народност.

Хубаво е да си направите предварителен разсад на чубрицата. За целта може да сеете семето през пролетните месеци март и април, в различни съдове за цветя, сандъчета или избрани от вас, подходящи кофички. През следващия май месец, след като са се оформили растения, извадете ги на мястото, където ще се развиват за постоянно.

Светлината и топлината са условия, с които също трябва да е съобразите. Местата за разсаждане да са точно такива – с повече слънчеви лъчи.

За покълване на семето са му нужни няколко седмици. Докато чакате това да се случи, трябва да поливате редовно и умерено. На семената на чубрицата им е нужна повечко вода, за да изникнат.

Подправката е много удобна за бране, защото не расте на високо, стига до 20 – 30 сантиметра. А цветовете са във великолепни виолетово-розови окраски. Така изглеждаща, чубрицата успешно би минала за цвете. Тя е ниска билка, която е и много красиво цъфтяща.

Чубрицата се отглежда като едногодишна култура, причината за това е не особената студоустойчивост на растението. Както вече казахме чубрицата харесва светлината и топлината на слънцето.

Споменахме вече, че чубрицата не се нуждае от специални почвени условия, но нашите специалисти от  онлайн магазин Semenata.Shop Ви съветват да следите все пак състава, и при необходимост да наторявате със съответната тор. Все пак, ако земята е прекалено бедна на нужните вещества, няма да помогнете на подправката да се развие.