Вулканът Агунг се събужда

1
381
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Най-малко 96 000 души бяха евакуирани от районите на индонезийския остров Бали, които са близо до събудилия се вулкан Агунг. По-рано бе съобщено за 76 000 евакуирани.

Властите съобщиха, че до момента са регистрирани над 800 вулканични земетресения. Правителството вече предупреди за възможно закриване на международното летище на курортния остров Бали заради активизирането на вулкана. При извънредни обстоятелства ще се използват 10 резервни летища, където ще бъдат пренасочени самолетите, летящи за Бали. Подготвени са автобуси и фериботи, с чиято помощ туристите ще могат да напуснат Бали.
 

Последното изригване на вулкана бе през 1963 година, когато загинаха около 1500 души, а още 100 000 останаха без покрив над главите си. Остров Бали е популярен туристически остров, посетен през 2016 година от 4,9 млн. туристи, което бе с 23% повече от предишната година.

Във връзка с възможността от изригване на вулкана Агунг на индонезийския остров Бали министерството на външните работи и посолството на Република България в Джакарта обръщат внимание на българските граждани, че Индонезия е повишила нивото на евентуален риск от изригване на най-високата четвърта степен.

Нашите сънародници, които се намират на остров Бали, да следят съобщенията на местните медии и да следват стриктно указанията на властите в случай на извънредна ситуация.

 

МВнР препоръчват да се вземат лични мерки за безопасност: Да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти; Да се снабдят с маски срещу прах; Да пазят личните си документи; Да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място; Да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност.
 

При евентуално изригване: Да не излизат на открито и да не отварят прозорци; Да носят чифт диоптрични очила, в случай, че ползват контактни лещи, тъй като вулканичната пепел би могла да създаде риск от инфекции.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават освен това всички българи, намиращи се понастоящем на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Джакарта на тел. +62 21 390 4048,

а при извънредна ситуация и в извънработно време – на денонощния дежурен телефон +62 811 932 200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Индонезия е най-големият архипелаг в света с 18 000 острови. Той е разположен в т.нар. Огнен пръстен, затова тектоничните катаклизми тук се случват средно по 5-6 пъти на ден. Общо в Индонезия има над 500 вулкана, от които 129 а действащи. Най-активен е вулканът Мерапи на най-гъстонаселения в света остров Ява.