Семена на мини босилек за саксия и градина – плътен аромат и страхотен вкус

12
377
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Цъфтеж: Нежен розово-виолетов или бял цвят, който цъфти от юни до септември. 
Височина: Около 20 сантиметра.
Осветеност на терена: На слънчеви места засейте тези семена на босилек мини.
Почвени условия: Дренирани богати хумусни почви.
Устойчивост на ниски температури: Ниска устойчивост.
Дълговечност: Едногодишно растение.
Подходящо място: В съдове на терасата или в градината и в двора.
Период на сеитба: През януари и февруари на закрито за разсад или в края на март на открито. В домашни условия може да се засява целогодишно.
Дълбочина на сеитба: До 1 сантиметър.
Схема на отглеждане: Редово, с разстояние от 40 до 50 сантиметра между редовете и от 25 до 40 сантиметра между растенията.
Период за покълване: 14 до 21 дена.
Необходимост от поливане: Регулярно, но без преполиване.
Подходящи торове: Минерални или био торове.

В богатия каталог с билки и подправки на Онлайн магазин Semenata.Shop вече са на разположение и специално селектираните сортови семена на Мини босилек, който е предназначен предимно за саксийно отгледане.

Тази невероятна подправка е от рода на босилековите растения и от семейството на устоцветните. Босилекът спада към едногодишните растения, а произходът му води корените си от азиатския и африканския контитент, откъдето е привнесен в Европа, а и по цял свят.

 

Подправката оправдава името си и израства едва на около 20 сантиметра нависоко. Тя има разклонени стебла с четириръбеста форма. Листата и са разположени срещуположно, имат удължени дръжчици и формата на елипса. Те са много вкусни и ароматни, а и имат и редица полезни свойства, заради което босилека е много ценен в кулинарията у нас и по света.

 

Босилекът има висока концентрация на етерични масла, метилхавиколи, линалооли, евгеноли, органична киселина, сапонин, танин, дъбилно вещество, флавоноид, витамин С и витамин В. Освен това се вярва, че ако поставите стрък от билката в своя джоб, това е поличба за печалба или за вярност. В древния Рим босилек се е дарявал в знак на обич, а в Индия етеричните му масла се ползвали при различни свещенодействия.

Мини босилекът цъфти в периода от месец юни до месец септември. Той има изобилен дребен цвят в розово-виолетово или бяло, показват данните от каталога с билки и подправки на Онлайн магазин Semenata.Shop .

 

Тези семена сортови на босилек покълват на 13 до 14 градуса по Целзий. Самото растение няма висока устойчивост на студ, затова вирее най-добре в температурния диапазон над 21 градуса по Целзий.

 

Мини босилекът обича слънчевите и топлички места на терасата, в двора или в градината, където почвата е хумусна, богата и дренирана. Добре е да се полива регулярно без да се преполива и без да се допуска засуха. Наторява се при нужда с минерални или био торове.

 

Реколта може да прибирате в първия стадий на цъфтене през юни месец, както и през октомври месец. При добро обгрижване на посевите, може да прибетрете от тон и половина до два тона добиви от един декар. Събраната листна маса се изсушава добре на места, които са проветриви, сенчести и сухи и се използва след като се орони допълнително и се прибере за съхранение за по-късно.

 

Подправката се гледа редово, като от ред до ред се оставят от 40 до 50 сантиметра, а от растение до растение вътре в редовете от 25 до 40 сантиметра, сочат данните от каталога на Онлайн магазин Semenata.Shop.