Philip Morris отварят собствени магазини в България

2
354
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Най-голямата световна цигарена компания Philip Morris ще отвори в България в началото на ноември собствени магазини. В тях ще се продават новите бездимни тютюневи продукти на компанията с бранда IQOS и HEETS. Става въпрос за продукт от тютюн, който гори след електронагравяне, не отделя пепел и дим и според осем клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите. Навлизането в страната стана възможно, след като Народното събрание прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия. В Румъния продуктите на компанията са достъпни от ноември 2015 г., верига от магазини има и в Гърция.

Засега в моловете

От българския офис на компанията не уточниха каква е първоначалната бройка на магазините, но първоначално продуктите ще се предлагат в обекти в София, някои от които ще са разположени в моловете. Целта на компанията е там да бъде обърнато персонално внимание на пушачите, които искат да опитат новия продукт и да преминат на него.

До момента 3 млн. души по цял свят са започнали да употребяват изделието, като 40% от продукцията на компанията са предназначени за Япония, съобщи Пьотр Козаревич, регионален директор на Philip Morris за ЕС по научноизследователските въпроси. В момента продуктът се предлага в 30 страни по света, като целта е до края на годината да бъде наличен в 35 държави, между които и България. В изобретяването му са вложени около 3 млрд. щатски долара, по него работят 400 учени, а Philip Morris си сътрудничи с 60 малки компании в Швейцария и по света за направата на високотехнологичното изделие, като заедно са регистрирали 5000 патента в Европейското патентно ведомство. Целта е да се елиминира процесът на горенето на цигарите, при който се отделят 100 токсични вещества, и да се замени с процес на нагряване, за да могат пушачите да получат по-безвреден продукт, без да губят вкуса на тютюна, въздухът наколо да не се замърсява, а в същото време ефектът на вредните вещества да се изравни с този при спиране на пушенето на цигари.

Компанията очаква добър прием на продукта в България. Вероятно защото в страната около 36% от населението са пушачи, които могат да получат алтернатива, стана ясно от презентация на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му легалните продажби на цигари в България се оценяват на 3.3 млрд. лв., като 84.7% от пазара се падат на акциза и данъка добавена стойност. В България с отглеждане и обработка на тютюн са заети около 73 хил. души, като приходите от това са 160 млн. лв. От производство на тютюневи изделия приходите са 140 млн. лв., а от продажбата на дребно – 154 млн. лв. С търговия с тютюневи изделия са заети 70 хил. души в магазини, хотели, ресторанти, бензиностанции, заведения и др.

Сериозни инвестиции и амбиции

През лятото стана ясно, че Philip Morris International ще инвестира близо 490 млн. евро за модернизирането на фабриката си за производство на тютюневи изделия в Румъния. Заводът в Отопени ще бъде трансформиран за производство на HEETS. Амбицията на компанията е да разшири производството на HEETS от 15 млрд. броя в момента до 50 млрд. към края на 2017 г.