Що е то ортопедичен колан за кръста и имам ли нужда от такъв?

2
377
Добави коментар
amedica
amedica

Всяка част от тялото от време на време се обажда и ни нашепва да й обърнем внимание. Така се случва и с кръста ни. Управлявайки по-голямата част от тежестта на тялото, кръстът се превръща в най-уязвимото място за настъпването на дегенеративни промени.Все по-често лекари и специалисти по рехабилитация и кинезитерапия, препоръчват ортопедични колани на пациенти, които се оплакват от болки в кръста.Това се дължи на факта, чедобре подбраният ортопедичен колан може да ви помогне да спрете болките.

В следващите редове ще се опитаме да ви отговорим на въпросите какво е ортопедичен колан за кръста, от какво е направен, как помага, какви са видовете колани  и  кога трябва да се носят.

Най-общо казано ортопедичните колани за кръста са вид  медицински изделия, които имат за цел да укрепят  кръста, за да намалят напрежението и да облекчат болките в областта.

Съвременните колани за кръста са изработени от специален еластичен текстил и метални (или пластични) шини. Особеното на материалите, от които са изработени медицинските колани е това, че те не предизвикват алергии и позволяват на тялото да диша. Специалните шини, поставени в задната част на коланите, се извиват според индивидуалните нужди на гръбнака, като коригират неправилното положение и регулират степента на стабилизация. По този начин, гръбнакът е поддържан в правилна позиция и върху него се създава умерен вътрешно – коремен натиск (аналогичен на този, създаван от коремната мускулатура). Така се балансира натоварването върху прешлените, релаксират се мускулите в долната част на гърба и кръста, стимулира се кръвообращението, което от своя страна води до облекчаване на болките.

В ортопедичните магазини можете да откриете различни видове и модели лумбостати, които условно могат да бъдат разделени на такива с основна, средна и висока степен на стабилизация.  Тук определящ е броят на банелите (шините), тяхната гъвкавост и дължина (която се определя и височината на колана). При различните модели колани за кръста, броят на банелите варира между 2 и 8. Колкото повече са те, толкова по-висока стабилност се придава на кръста. По-сериозните увреждания на гръбначния стълб (като дискова херния, например) изискват по-висока степен на стабилизация.

Може би вече си задавате въпроса: Имам ли нужда от ортопедичен колан за кръста?

За да си отговорите на този въпрос, първо трябва да изясните причината за болката – дали се дължи на заболяване, нараняване или е хронична. За целта, трябва да се консултирате с лекар невролог или специалист – физиотерапевт или рехабилитатор. Ортопедичните колани са подходящи както за хора, които са още в острата фаза на заболяването, така и за тези, страдащи от хронични болки в кръста. Определянето на причината за болката ще определи и избора на правилния колан за кръста.

Важно е да отбележим, че коланите имат превантивна, укрепваща и рехабилитационна функция. Те не лекуват. Носенето на колан за кръста може да подпомогне възстановяването след претърпяна травма, да облекчи болките, и да предотврати усложнения при хронични заболявания. Някои от състоянията, при които ортопедичните колани за кръста могат да бъдат полезни са дископатия, дискова херния, радикулит, лумбаго, мускулна недостатъчност, артроза, фрактури на прешлените, спондилолистеза, дискова протрузия, следоперативно лечение, остеопороза или други патологии.

Ако изпитвате болка в кръста – не отлагайте! Отрийте причините за нея и вземете съответните мерки още днес!