Артистична торта без печене „Таралеж“

16
369
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Представяме ви една артистична идея за торта без печене с форма на таралеж. Всъщност, макар в случая визията да е това, което привлича вниманието, то вкусът е не по-малко завладяващ. Тортата е сравнително лесна за приготвяне, не се нуждае от термична обработка, а в аранжирането ѝ могат да се включат всички членове на семейството. Възможностите за вариации във вкуса са неограничени, също както и в завършващите аранжировки. Тук ще опишем един базов вариант.

Необходими продукти:

Бисквити (обикновени или по избор) – 1кг Гъсто кондензирано мляко – 500мл Пудра захар – 200гр. Сметана – 150гр. Краве масло – 1 пакетче от 125гр. Какао – 4с.л. Маково семе – 3-4с.л. Печени и белени семки за декорация Шоколадови топчета, фъстъци, орехи или стафиди

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на фино, след което поставете в купа и добавете пудрата захар, какаото, кондензираното мляко, сметаната и маслото. По желание може да добавите 1-2 с.л. фъстъчено масло. Замесете на ръка до получаването на еднородна маса с гъстотата на твърдо тесто. С артистичен размах оформете продълговата и заострена в единия край (като нос на таралеж) скулптура от получената смес. Оваляйте в маково семе и се въоръжете с търпение или извикайте на помощ децата, защото следва забавната част с поставянето на „бодлите“. За тях могат да се използват както по-големи слънчогледови семки, така и тиквени или по-малки бадеми. Финалния щрих са очичките и носа, които са от шоколадови топчета, фъстъци, орехи или стафиди.

Както отбелязахме по-горе, тази артистична кулинарна творба може да бъде изпълнена и в много други различни варианти, а в рецептата да се включат шоколад, карамел, ванилия, пасирани или сушени плодове, натрошени ядки, локум и т.н. Декорацията може да предвижда сметанова, маслена или какаова глазура, както и редица други творчески вариации. В повечето случаи резултатитите са впечатляващи, но основното винаги е забавлението при работа.