Д-Р АНГЕЛОВА: БАКТЕРИАЛНА ВАГИНОЗА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СТЕРИЛИТЕТ ПРИ ЖЕНИТЕ

1
369
Добави коментар
megasmart
megasmart

Бактериална вагиноза – същност. Симптоми за появата на бактериална вагиноза – от влагалището започва да се отделя секрет; жената изпитва дискомфорт, придружен със сърбеж, неприятна миризма, парене. Своевременното лечение на бактериална вагиноза не позволява то да се разпространи към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. Нелекуваната бактериална вагиноза може да причини запушване на маточните тръби и да доведе до стерилитет. Бактериалната вагиноза е опасна и за бременните жени – раждане на дете с по-ниска телесна маса, преждевременно раждане или спонтанен аборт в ранна бременност.

д-р Ангелова – АГ специалист, коментира какво представлява заболяването бактериална вагиноза и защо може да причини дори стерилитет.

Когато жената получи бактериална вагиноза, от влагалището започва да се отделя секрет. Тя изпитва дискомфорт, придружен със сърбеж, неприятна миризма, парене.

Бактериална вагиноза се развива под действието на бактерии, които по принцип обитават влагалището. Но поради ред причини те започват да се размножават. Една от причините е смяна на партньора, от посещение на басейни, вследствие прием на антибиотици и други.

Не рядко проблемът не се оценява правилно от пациентките и затова те не търсят лекарски съвети. С течение на времето бактериалната вагиноза се превръща в хроничен проблем. Тогава и самото лечение е по-трудно, но все пак жената може да бъде излекувана от него.

На нашия пазар има много добри препарати, които са изключително ефикасни, обяснява д-р Ангелова. Такъв препарат е Уоманиксин, който е от последно поколение. Има много добър ефект, защото съдържа изцяло натурални съставки и билкови екстракти. Приема се в продължение на три месеца и оказва положителен ефект върху формоналния баланс, което, от своя страна, спомага за редовна менструация, намалява симптомите на предменструалния синдром, а в много случаи благоприятства оплодителните способности при жените.

По принцип мъжете партньори рядко получават рецидиви, когато жената получи бактериална вагиноза, но ако и партньорът има оплаквания, лечението се провежда паралелно. При тях е препоръчително да приемат за профилактика Менмакс – продукт, изцяло разработен за мъжкото здраве. 

Появата на бактериална вагиноза трябва да се лекува своевременно, защото тя може да се разпространи нагоре към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. Може да причини запушване на маточните тръби и да причини стерилитет.

Бременните жени също страдат от бактериална вагиноза. При тях влагалището е богато на „храна“ и се създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Бременните жени също трябва да бъдат лекувани, защото бактериалната вагиноза може да остави детето да се роди с по-ниска телесна маса, може да се получи преждевременно раждане или спонтанен аборт в ранна бременност.

Профилактика – поне 2 пъти в годината да се прави профилактичен преглед при гинеколог, за да бъдат избегнати рецидивите.