Плетени питки от „Хрусчово“ тесто

10
597
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Хлябът, независимо от формата си, се приема като даденост и част от трапезата, а не като артистична изява на кулинарното изкуство. Майсторите на плетени тестени изделия обаче знаят, че това не е така и че във всяко замесване и сплитане може да се вложи повече творчество отколкото занаят. В духа на вече представената идея за празнична питка „Сърце“, ще ви предложим още две фигурални композиции от „Хрусчово“ тесто, оформени съответно като пръстен и триъгълник.

Продукти за тесто „Хрушчов“: Брашно – 3-3.5 ч.ч. (или до постигане на желаната консистенция) Краве масло – омекнало на стайна температура – 200 гр. Прясно мляко (без значение от маслеността; директно от хладилника или на стайна температура) – 1 ч.ч. Захар – 2 с.л. Сол – 1/2 ч.л. Суха мая – 2 ч.л. (35-40гр. прясна)

Замесване на тестото:

Смесете маята и солта, добавете млякото, брашното, захарта, омекотеното при стайна температура масло. Замесете тесто. То не трябва да е „тежко“ – по време на месене бързо започва да лепне. Поставете го в покрита купа и оставете в хладилник за поне три и половина часа. Това тесто бухва относително малко, но увеличава обема си по време на печене. Добре е да се съхранява в хладилник. Ето защо, може да се подготви вечерта, а на сутринта да се оформя и пече. Преди работа го извадете от хладилника и оставете малко да се затопли. Тестото може да се съхранява в хладилник до 3 дни, но ако искате да се запази няколко дни, на втория ден след замесването добавете 1/2 ч.л. сода на горната доза. Содета не е нужно да се „гаси“. Тя не се усеща на вкус, но позволява тестото да се съхранява в продължение на още няколко денонощия. Разбира се, най-добре е да не добавяте нищо, а да го използвате не по-късно от следващия ден.

Питките се оформят от разточено и изрязано на ленти тесто, чрез усукване и увиване. Мажат се с разбито яйце или само със жълтък и се пекат в загрята на 200-220°C фурна до златисто-кафяво.