Таралеж

14
Добави коментар
sshateva
sshateva

34 Flares

34 Flares

×

Това мило животинче е познато на всички ни, но малцина са имали близка среща с него и дори не биха искали такава заради бодливата му козина.И може би това е причината всъщност обикновения човек да знае много малко за природата на това животно, разхождащо се и по нашите географски ширини.

Таралежът е бозайник, срещащ се в Европа, Азия и Африка, а някои видове и в Нова Зеландия.Храни се главно с насекоми, червеи, мишки, охлюви, жаби и змии.От което и сами се досещате,че е доста полезно животинче.

Звуците, които издава много наподобяват пръхтене на прасе.Зрението на таралежите не е много добре развито и затова те разчитат главно на обонянието и слухът си, за да хванат нещо за вечеря.Таралежът е нощен ловец, дните си прекарва, свит на кълбо.Прекарват зимата в хибернация, а като цяло се срещат в зони с умерен климат, но има и някои пустинни видове.

Като цяло всички таралежи по света си приличат по форма и поведение, но някои пустинни видове имат по-дълги уши и крачета.

Частите от тялото му, които не са покрити с бодли са корема, крайниците, муцуната и ушите.При различните видове оцветяването на корема и бодлите, както и на лицето може да се варира от бяло, през всички тонове на кафявото и оранжевото, до черно.Бодлите представляват кухи косми, пълни с кератин.Не е никак лесно да се махне бодил от гърбът на таралежа, освен това и ще му причини болка, бодлите му падат, когато се сменят бебешките с новите или по единично през годините.Също, ако е болен или е подложен на някакъв стрес.

Сигурно сте виждали, как таралежите се свиват на малка бодлива топка само като усетят опасност.Това ги предпазва от много хищници, но не и от орлите, совите, ястребите, които се хранят с тях.

Активни през нощта, все пак понякога излизат в дъждовни дни да лолувават.Повечето са само сухоземни, но някои таралежи могат  да плуват и да се катерят.През деня се крият под ниска растителност, скали, или дупки изкопанаи от други животни, които не могат да изгонят некакнения гост.

Таралежите са самотници и се срещат със себеподобните си само за да се размножават.Годишно може да има от едно до три котила с от едно до единадесет малки.Малките са безпомощни и имат бели меки бодлички, но до 5 дена от раждането им се появяват постоянни бодли, а след 11-я ден вече могат да се свиват на кълбо.

Продължителността на живота на таралежите е до седем години.Таралежите често се разболяват от рак.

Огромен брой таралежи умират заради човешко влияние, блъснати от коли, отровени от пестициди, или изяждат насекомо,полепнало с пестициди или умряло и развиват храносмилателни проблеми, които водят до бавна и болезнена смърт.Таралежите често умират и поради това,че са си заклещили главата в различни съдове изхвърлени от хората по земята с някакви остатъци от храна, този проблем всъщност е толкова голям, че някои компании са направили кутиите и бутилките си безопасни за таралежите.

Те са изключително полезни животни и много хора на Запад предпочитат да имат такова в двора си, за да се грижи за “обезпаразитяването”. В Англия също са на особена почит и са защитени със закони.

//
google_ad_client = „pub-4373873575175996“;
/* neshtoto-post-dolu */
google_ad_slot = „3226856494“;
google_ad_width = 468;
google_ad_height = 60;
// ]]>
// ]]>
// ]]>
// ]]>
// ]]>

Neshtoto.com