Есенна разходка около Варна

1
320
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Есента е един от най-приятните сезони за спокойна разходка сред природата. Не е нужно да излизате в отпуск, за да се отърсите от ежедневната рутина, пише peika.bg.

Подарете си еднодневна екскурзия – например в района на Варна! Около морската ни столица има интересни скални образувания и манастири, красиви паркове и градини, морски курорти, които са изключително гостоприемни през златната и топла есен. Тук сме събрали някои от най-приятните места за еднодневна разходка в и около Варна. Насладете им се!

Побити камъни

Природният феномен “Побити камъни” се намира само на 18 км от Варна. Той представлява каменни колони, разпръснати по пясъка, които приличат на вкаменена гора. Най-известна група камъни е „Център – Юг”. Именно тя се намира най-близо до Варна. В нея попадат около 300 големи и малки колони, високи до 6 м., издигащи се главно южно от старото шосе Варна-Девня.

За произхода на „Побитите камъни” са предложени много хипотези, които могат да бъдат обединени в две основни групи, първата от които застъпва неорганичния произход на колоните, а втората – органичния. При първата група твърденията предполагат механично оформяне на структурите чрез ерозионни процеси под действието на атмосферата и водата, морския прибой, изветряне или инфилтрация на подпочвени води. Според привържениците на тази теория каменните колони са останки от коралови рифове, вкаменени газови извори, биогенни водораслови струпвания или вкаменена гора.

Все още не може да се каже със сигурност коя от тези хипотези отразява най-точно възникването на феномена, но всички те изключват идеята, че са творение на човека. Това ясно може да се види в група Кариера-Белослав, където са разкрити и четирите нива на Побитите камъни.

Най-впечатляващите групи Побити камъни (“Център-юг”, ”Белослав-запад”, ”Слънчево-югоизток”), още през 1938 г. са сред първите защитени територии в България. По-късно защитените територии стават общо 14 групи с площ  253.3 хектара. От 2002 г. природната забележителност е прекатегоризирана в защитена местност. В нея се намират най-големите вътрешни пясъчни хабитати. Те са със специфична флора, растителност и животински свят. В района на побитите камъни са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита.

Достъпът с автомобил до „Побити камъни“ е много лесен, така че спокойно можете да си направите разходка сред природата за един ден!

Аладжа манастир

На около три километра от Златни пясъци, скрит в гората, ви очаква Аладжа манастир. Известен е и с името „Света Троица”. Името на манастира – Аладжа идва от турски и означава „шарен”, вероятно заради пъстрите стенописи, които са изрисувани още през Ранното средновековие. Скалната обител е построена около 12-13-и век в група естествени варовикови пещери. Свидетелства за обитаване на тези места обаче датират още от 4-и век.

Манастирът разполага с всички помещения, типични за една църковна обител – храм, параклис, монашески килии, крипта, трапезария, кухня. Всичко това е разположено на два „етажа”, в скала с височина близо 40 м. За улеснение нa достъпа на туристи към скалата са изградени метални стълбища.

52128

В непосредствена близост до манастира е разположена друга група пещери – Катакомбите, които са служили като зали за погребения и за обитание на монасите. В местността е изграден музей, който представя на посетителите възстановки на двата скални комплекса, икони и църковни принадлежности.

До манастира може да стигнете с кола, или с автобус. Разстоянието от Варна е около 12 км, така че е чудесна възможност да си направите една есенна разходка през уикенда.

Природния парк „Златни пясъци“

Природният парк се намира само на 18 км от Варна. Разположен е до живописeн и чист залив в северната част на Черноморското крайбрежие. Той е обявен за защитена територия през 1943 г. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли флората и фауната в парка, поради което той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места плавно се спуска към морския бряг.

Сред този великолепен горски масив са разположени близо 90 хотела. Множество заведения за хранене, спорт и развлечения има не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина. Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са целебните минерални източници. Златни пясъци е носител на „Син флаг“ – престижна международна награда за екологично чист курорт. Тук посетителите могат да се придвижват с велорикши, колелета, мини-влакчета и движещи се със слънчеви батерии соларни таксита.

Макар времето вече да не позволява плажуване, можете да се разходите по дългата над 3 км плажна ивица. Климатът е мек, умерено-континентален, близък до климата на известните средиземноморски курорти. Хубавото време през късната есен е идеално за провеждане на балнео- и морелечение, както и на краткотраен отдих.

Университетска ботаническа градина, Варна

Тя е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Разпростира се на площ от 360 дка. Тук може да видите над 300 вида дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 500 вида.

По време на разходката си в ботаническата гадина можете да разгледате още екзотични и непознати дървета и храсти от цял свят: морски борове, каменен дъб, дърво-лале, европейска лиственица, метасеквоя, мамонтово дърво, стеркулия, желязно дърво, китайски мехурник, червен конски кестен и много други

В Университетската ботаническа градина Варна има и археологически находки от 2-4 век. Те включват: Римска гробница”, „Делвите”, „Римска вила”. Можете да разгледате и параклиса „Св. Климент Охридски”, изграден в най-високата част на градината с прекрасна панорама към Варненския залив.

Ако сте истински почитатели на растенията, може да посетите Ботаническия базар, откъдето можете да си закупите растения за дома, разсад от декоративни дървета и храсти. Всички те са произведени в оранжериите на ботаническата градина.

Освен за разходка мястото е подходящо за: семеен пикник, ползване на барбекю кътовете, забавни разходки с конски впрягове, уроци по езда. 

Морска градина, Варна

Морската градина е един от символите на град Варна. Удоволствие е да се разхождате по красивата крайбрежна алея. Внушителният й централен вход е построен през 1939 г. по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов.

Завинаги Морската градина се свързва с името на чеха Антон Новак. През 1894г. във Варна пристига паркостроителят, специализирал в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Тогава започнало и облагородяването на мястото, където сега се намира Морската градина. Огромна била работата по набавянето на подходящата дървесна растителност. С каруци били пренасяни ценни видове от Варненско, от Лонгоза и Странджа, от Средиземноморието и Цариград. Скоро Морската градина си спечелила славата на най-красивия парк на Балканите.

В нея със сигурност няма да ви е скучно, тъй като там се намира зоологическата градина, аквариумът, делфинариумът и още много известни градски забележителности. Освен това гледката към морето ще направи денят ви още по-прекрасен!

Панорамна гледка „Галата“

Тя се намира на около 2 километра от центъра на град Варна. „Галата“ е едно от малкото места, на които може да отидите и да се порадвате не само на красотата на града, но и да избягате от забързания начин на живот в големия град. Гледката е едно от най-красивите места в морската ни столица. 

По всяко време на денонощието млади и стари се събират, за да се насладят на необятната красота на града. За по-добра видимост към панорамата на самата площадка са монтирани пейки и далекогледи. Много често в горещите летни дни младежи, постилат одеяла в тревите около панорамата, за да се наслаждават с часове на спокойствието и уюта, които това магнетично място притежава. Не се чудете, а се приготвяйте за разходка още този уикенд!