5-те най-силни подправки с противоракови свойства

22
546
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Куркума

Куркуминът, съдържащ се в тази подправка има ярко оранжев цвят и е мощен антиоксидант, който предотвратява растежа на туморните клетки и образуването на метастази. Етноботаникът Джеймс A. Дюк в едно от чуждестранните си медицински издания прави заключението, че противораковите свойства на куркумата превъзхождат много съвременни фармацевтични лекарства от същия спектър.

Доказано е, че куркуминът има противовъзпалително и антиоксидантно действие, което води до пълно унищожаване на раковите клетки. Подобни резултати, публикувани в друго медицинско списание, доказват, че куркумата е ефективна при лечение рак на мозъка, рак на гърдата, панкреаса и белите дробове.

Използвайте куркума на прах, когато готвите месо, супи, ястия, гарнитури: тази подправка се комбинира с много други продукти.

Джинджифил

Веществата капсаицин и гингерол, съдържащи се в джинджифила, са в състояние да проведат процеси на самоунищожение на раковите клетки в яйчниците, гърдата, простатата, панкреаса, дебелото черво. Тази функция е особено ценна при лечението на агресивните форми на рак и неговото повторно появяване.

Поради специфичния си вкус, джинджифилът може значително да повлияе на храната, така че, ако  го използвате за лечебна и профилактична цел пригответе джинджифила на чай. Отличният имунитет за една година напред е гарантиран!

Чили

Алкалоидът капсаицин е вещество, което не само дава парещия вкус на лютите чупки, но и е антиоксидант, който има противовъзпалителен ефект. Подобно на джинджифила, чилито убива раковите клетки в самото начало на тяхното образуване.

Пикантната храна не може да се яде от всеки, така че диетолозите препоръчват да се “научите” да приемате сами тази подправка на малки дози.

Чесън

Известно е, че чесънът е най-мощният естествен антибиотик, а за неговия спектър на действие можем да разказваме дълго. Алицинът, който се съдържа в чесъна, може да доведе до смъртта на раковите клетки. В Китай е проведено изследване, което показва, че хората, консумиращи чесън най-малко два пъти в седмицата, намаляват риска от развитие на рак на белия дроб с 44%. Една голяма скилидка чесън всеки ден гарантира добро здраве години напред.

Розмарин

Ароматните клончета от розмарин са не само едно чудесно допълнение към различните ястия. Това растение е в състояние да намали производството на канцерогени (които се отделят по време на пържене на месото, например) и да намали въздействието им върху организма. Росмазола или карнозната киселина неутрализират свободните радикали. Розмаринът е особено ефективен в комбинация с куркумата: двоен удар за злокачествените клетки.