Утре е Архангелова задушница. Вижте какво се прави и какво не

1
292
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Задушница е сред най-важните дни в християнския календар.

Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като правят помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки.

Архангелова задушница – както се разбира от името й, отбелязва се в съботата точно преди Архангеловден и е позната още като Мъжка задушница. Тази година се пада утре- 4 ноември.

Специфичното за Архангелова Задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

Какво се прави и какво не на Задушница

Както вече изяснихме, задушниците са дните, в които трябва да се направи помен за мъртвите, за да бъде почетена паметта им. На този ден се раздават подавки за „Бог да прости“, а в църквата задължително се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите.

Камбаната се бие на траур, а живите близки посещават гробовете на мъртвите, където оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости починалия“.

Тези подавки се раздават на всички, дошли на гроба, а също и на други хора, дошли на гробищата, за да почетат близките си, дори и те да са непознати.

От тези подавки се носи и в църквата. Изборът на обреди на Задушница не е случаен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е символ на безсмъртната душа на човека, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.

Тамянът е символ на молитвата към Бог и нейната чистота, а цветята представят добродетелите на мъртвия.

От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, затова се вярва, че колкото по-голям пушек излиза от кандилото, толкова по-далеч ще стоят злите сили.

Освен това по време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.

Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си.

Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът.

Какво не се прави на Задушница

Една от най-важните забрани на Задушница е подавки в никакъв случай да не се оставят на гроба на мъртвия, тъй като те не са за него, а за останалите живи – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.