Финансистът Кирил Ананиев ще оправя здравеопазването | Temaonline.bg

2
340
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Вечният“ заместник-министър на финансите Кирил Ананиев се очаква да оглави Министерството на здравеопазването – съобщи mediapool.bg, позовавайки се на източници от правителството по повод проведения днес Политически съвет на управляващата коалиция, който е утвърдил номинация на новия здравен министър.

Постът министър на здравеопазването остана вакантен след като д-р Николай Петров бе принуден да си тръгне на шестия месец от заемането на поста.

Кандидатурата обаче не бе обявена днес с обяснението, че това щяло да стане при внасянето й от премиера Бойко Борисов в парламента след гласуването на Закона за бюджета за 2018 година на първо четене.
Известно е, че Ананиев е смятан за „бюджетаря“ в МФ.

Лидерите на партиите в коалицията – Бойко Борисов и партийният му заместник Цветан Цветанов заедно с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров са избирали измежду няколко възможни кандидатури, съобщиха от правителствената информационна служба.

Избраникът на управляващите този път не е медик, а финансист. Кирил Ананиев в момента оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ананиев е зам.-министър на финансите в почти всички правителства от 1998 година насам, а през тази година беше финансов министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Заради опита и експертните му познания се ползва с подкрепата на всички политически партии. Той беше подкрепен от БСП при съставянето на служебния кабинет, което сега поставя БСП в деликатна ситуация в момент, когато инициира вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

За поста здравен министър бяха спрягани още имената на сегашния зам.-министър Мирослав Ненков и на директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

С малки прекъсвания, Ананиев от дълги години е представител на държавата в надзора на НЗОК и е запознат с проблемите на сектора в развитие. От него и финансовото министерство дойде и непопулярното предложение в бюджета на здравната каса за догодина, да бъде наложен мораториум за финансирането на лекарства с нови молекули и нови медицински дейности.

Според Ананиев така увеличението от 400 млн. лева в бюджета на касата няма да бъде „изядено“ от нови лекарства и дейности, а ще бъде инвестирано в подобряване на услугите от сегашния пакет.

Постът на здравен министър беше овакантен, след като миналия понеделник Николай Петров подаде оставка заради журналистическо разследване на бТВ, което го уличи, че като директор на ВМА е дал две обществени поръчки на фирма на мъжа, с когото живее дъщеря му. Петров подаде оставка, която Борисов прие, а в ГЕРБ окачествиха постъпката му като „морален акт“ на достоен човек. Предстои гласуването на оставката в парламента и избора на нов здравен министър.

Още миналата седмица управляващите заявиха, че ще търсят за поста човек с мениджърски опит.