Airbus подписа поръчка за 430 самолета

1
245
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Airbus (Еърбъс) подписа сделка за продажбата на 430 самолета, една от най-големите поръчки в историята на търговската авиация.

Фирмата за частни инвестиции Indigo Partners, която има ултра нискотарифни авиокомпании по целия свят, е направила огромната поръчка в сряда по време на авиошоуто в Дубай. Тя е за самолети Airbus A320neo, съобщава CNN Money.

Самолетите са за редица авиокомпании, например Frontier Airlines в САЩ, мексиканската Volaris, унгарската нискотарифна Wizz Air и новата JetSmart в Чили.
Зашеметяващата величина на сделката – която Airbus нарече „най-голямото си търговско споразумение изобщо“, изненада мнозина в авиационната индустрия. За сравнение, авиокомпания с флотилия от 430 самолета би се наредила сред 10-те най-големи превозвачи на планетата.
На стойност почти 50 млрд. долара по ценова листа, сделката е голям тласък за Аirbus, която тази година значително изоставаше с поръчките спрямо основния си конкурент – американския производител Boeing.

Обичайно купувачите ползват отстъпка между 40% и 60% от цените по ценова листа, но при наистина големи сделки могат да получат и допълнителен отбив.

Преди авиошоуто в Дубай, Airbus и Boeing имаха съответно поръчки за 288 и 605 самолета за годината.
Ако всички сделки, които двете компании обявиха по време на шоуто, те ще се надпреварват с много малка разлика до края на годината за първенството по поръчки.

Поръчката на Indigo Partners е най-голямата единична по брой въздухоплавателните средства, отправена към който и да било производител на самолети. 

През 2011 г. American Airlines поръчаха 460 нови самолета в една сделка, но и към двамата производители –  Boeing и Airbus. Индийската нискотарифна авиокомпания IndiGo (която не е свързана с Indigo Partners) купи 250 самолета Airbus през 2015 г.
А най-голямата сделка като сума е на авиокомпания Emirates през 2013 г. Тя поръча 150 самолета Boeing 777X и 50 самолета A380s, на обща стойност 99 млрд. долара по ценова листа. /economic.bg