Още 25 песни за дъждовно време

4
377
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Просто песните, които възпяват дъжда, са толкова много!

Помните ли предишната ни селекция с 10 песни за дъждовно време? Време е за нова, дори двойна порция хитове на дъждовна тематика.

Към „Слушай дъжда“ на Кристиан Костов и класиките It’s Raining Men на „Уедър гърлс“, Rain And Tears на Демис Русос, Purple Rain на Принс добавяме още вечнозелени парчета от българската естрада и световната попмузика.

В първата категория попадат БГ песни от средата на 80-те като „В такава нощ“ на трио „Трик“ по музика на Кристиян Бояджиев и текст на Живко Колев, „Дъжд“ на група „Жар“ (музика Димитър Вълчев по стихове от Георги Джагаров), „Дъжд и слънце“ на Кристина Димитрова и Орлин Горанов (музика Иван Пеев, текст Иван Тенев), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ на Георги Минчев (от едноименния филм по романа на Богомил Райнов), „Дъжд заваля“ на Маргарита Хранова – кавър на I Will Not Die, популярна от репертоара на холандката Ингрид Куп.

От по-ново време са баладите на „Рег долз“ Rainy Day (1993), с вокала на Дичо в стил Аксел Роуз, и на Нина Николина „Нека вали“ – каквато песен в репертоара си има и Мария Илиева.

Но сякаш най-много песни за дъжда са записали Мими Иванова и нейната група „Старт“: „Ах, този дъжд“ по музика на Атанас Косев и текст на Богомил Гудев, който е автор и на „Вече свърши хубавото време“ (композиция на Развигор Попов), „Дъжд и болка“ с български текст от Иван Стефанов.

Сред новата ни подборка чужди (англоезични) парчета са три хита със заглавие Rain – на Мадона, Мика и Сананда Майтрея, когото помните като Терънс Трент д’Арби.

Добавете Here Comes The Rain Again на „Юритмикс“, It Will Rain на Бруно Марс, I Wish It Would Rain Down на Фил Колинс с китарата на Ерик Клептън, Why Does It Always Rain On Me? на шотландците „Травис“, Rain On Your Parade на еднодневката Дъфи, Only Happy When It Rains на „Гарбидж“ и фронтдамата им Шърли Менсън, Let It Rain на „Ийст севънтийн“ (East 17).

„Крийдънс клиъруотър ривайвъл“ присъстват с две песни на Джон Фогърти: Who’ll Stop The Rain и Have You Ever Seen The Rain, която тук ви предлагаме в един от многото й кавъри – на Род Стюарт.

И не на последно място – A Hard Rain’s A-Gonna Fall на миналогодишния Нобелов лауреат за литература Боб Дилън, която Пати Смит изпълни вместо него на Нобеловия концерт.

Филмовата музика включва още The Rains of Castamere на „Сигур Рос“ от сериала „Игра на тронове“, която звучи в епизода със сватбата на крал Джофри The Lion and the Rose (Лъвът и розата, сезон 4), и Raindrops Keep Fallin’ on My Head на хитмейкърите Хал Дейвид и Бърт Бакарак от филма „Бъч Касиди и Сънданс Кид“ (1969), с Пол Нюман и Робърт Редфорд. Оригиналът е в изпълнение на Би Джей Томас и е удостоен с „Оскар“.