Семена на див чесън или Левурда (самардала, мечи лук) – зеленчук с наситен аромат и изключителна полза

1
598
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 60 – 80 бр. семена на див чесън (левурда, самардала, мечи лук) има в опаковка).
Норма за сеитба: –
Реколта: –
Период на сеитба: Директна сеитба – октомври и ноември, за разсад – февруари и март.  
Период на разсаждане: Март, април.
Схема на отглеждане: Леко сенчести места, кисела почва. Умерени поливания.
Вегетация: Април до май.
Характеристики на плода: Продълговати листенца, меджу които цъфтят бели цветове.

Онлайн магазинът Semenata.Shop ще Ви запознае в следващите редове с растение, което успява да се наложи в последно време, въпреки своята не особена популярност. Растението познаваме като див чесън, самардала, мечи лук или левурдата. Предложението на Semenata.Shop съответно са семена на Левруда.

Сортът се слави с лесното отглеждане на зеленчуковите продукти, спокойно бихте могли да го гледате в собствената си градина. Понеже се гледа лесно, подходящ сорт е и за градинарите, с начални знания в градинарството. 

Дивият чесън се слави с ароматните си листенца, които са източник на витаминът С. Листенцата на растението можете да хапвате под вид на разнообразни салати или в състава на разни ястия и гозби. Вкусът им е свеж, привкусът на чеснов аромат само  дава ма зеленчука още едно предимство. Бихте могли да сложите листа на див чесън в салатени комбинации, супички, яхнии. В готварството бихте могли да експериментирате много, имайки предвид аромата на дивия чесън.

Листенцата на самардалата са доста деликатни и фини, от това също може да се възползвате. Бихте могли да направите красива  свежа аранжировка на ястията си, ползвайки тези листенца.

Между дългите, зеленикави листенца се появяват красиви бледо-бели цветчета. Така цъфтящи, зеленчуковите растения бихте могли да ползвате като декоративни растения. Засявайки ги в цветни градини, ще добавите красота и свежест в двора.

Когато правите домашни букети, успешно бихте могли да добавите и див чесън към тях. Впечатляващите цветчета ще бъдат в плюс.

Въпреки, че като зеленчуково растение, сорт Левруда, малко се подценява, трябва да знаете какви ползи носи.

Част от ползите са доброто влияние на растението на храносмилателната система, действа благоприятно оросяването на мозъчните клетки, действа тонизиращо на паметта.

Засяването чрез директен подход на семена от самардала бихте могли да осъществите октомври, ноември. Засяването за предварителен разсад правете февруари, март месеци.

Предварително приготвените разсади изведете навън март, април месеци.

Извеждайки ги в редове, спазвайте следното – от растение до следващо оставяйте около 30 сантиметра. Относно дълбочинност на семето, поставяйте семенцата на около един сантиметър под земята.

Като място, където развитието ще бъде най-добро, изберете леко сенчести места. Почвата изберете леко-кисела. Поливайте в умерени количества вашия див чесън.

Растенията се извисяват на 15 до 20 сантиметра. Може да обирате готовите зеленчукови растения пролетните април, май.

След всичко казано, се надяваме да сме успели да Ви докажем важността на едно малко недооцененно растение. Избирайки дивия чесън (самардала, левурда, мечи лук), бихте обогатили трапезата си с още един полезен зеленчук. Красивият цъфтеж пък ви дава възможност за варианти на украса на разни букети и разнообразни ястия.