Семена на грах Метеор – пролетен сорт и за есенна (зимна сеитба) с отличен вкус

1
497
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена:  80 гр. семена сортови на градински пролетен грах Метеор има в опаковка.
Норма за сеитба: 15 – 24 кг/дка
Реколта: –
Период на сеитба: Предзимно засейте семената на грах Метеор е от 15 октомври до 15 ноември или преди замръзването на почвата. 20 февруари – 15 март е периодът на пролетната сеитба.
Период на разсаждане: Не се разсажда. Семената на грах Метеор се засяват директно в почвата.
Схема на отглеждане: Есенното (предзимното) засяване на семената да бъде на 6-7 см, а при пролетното – 3-5 см. Не забравяйте, че минималната температура на поникване на семената е 14 градуса. 
Вегетация: 
Характеристики на плода: Плодър представлява зелена чушка, в която се съдържат по 4 – 10 бр. зелени зърна. Отличен вкус и аромат на сорта.

Семена на градински грах пролетен сорт Метеор може да откриете вече и в магазин Семената Шоп. Това е растение от семейство Бобови, едногодишно, отглеждано като домашна култура в целия свят. Нашият специализиран аграрен магазин за сортови семена ще Ви запознае с предимствата на този ранен сорт грах, който е подходящ както за готвене, така и за замразяване и приготвяне на консерви.

Дивият грах произхожда от района на съвременни Сирия, Турция и Йордания, където 

при археологически находки от неолитната епоха са открити семена.

Сортът пролетен Метеор се засява на редове, с директна сеитба в края на Февруари до средата на Март, в зависимост от климатичните особености. За растежа си използва зимната и ранната пролетна влага в почвата. Предпочита неутрални или леко алкални почви. Високата киселинност не му понася. Повърхността на почвата се заравнява добре, с цел грахът да бъде засят на еднаква дълбочина, която е добре да бъде около 5 до 8 см. Отново в зависимост от температурните особености през пролетта, реколтата от грах може да започне да се прибира още в края на Април, а може да завърши през Юни.

Пролетния сорт градински грах Метеор не расте на високо, като средната му височена е около 40-45 см. Шушулката на този сорт е с размер около 7 см и съдържа около 6-7 овални и средно едри грахови зърна. Грахът е много добър предшественик за всички култури, освен бобовите, и обратно може да се сади след всички култури без бобови. Препоръчваме да се сади на едно място поне през пет години.

Торене препоръчваме с богати на фосфор минерални торове. Фосфорът е съставна част на скорбялата в граха. При по-леки почви, през есента торете с калиеви торове или дървесна пепел, за повишаване на добива!

Този сорт грах има възхитителен вкус, а освен това съдържа богат набор от витамини, като витамин С и витамин К са в най-големи количества. Освен това съдържа и диетични фибри, спомагащи за добър метаболизъм, позитивна енергия и добро здраве.