Северна Корея тества отново балистична ракета

1
293
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Северна Корея тества отново балистична ракета
Президентът Тръмп заяви, че поредният ракетен тест няма да измени подхода на САЩ към проблема с ядрената програма на КНДР

29 Ноември 2017 00:28
0

принтирай

|

текст

Северна Корея във вторник вечерта е изстреляла поредната интерконтинентална балистична ракета,  която е паднала в морето на 250 км от Япония, след като е надхвърлила 4000 км височина, съобщиха японски военни.Ракетата е излетяла в посока изток от провинция Южен Пьонган в Северна Корея. Южнокорейският министър на въпросите, свързани с обединението съобщи по-рано, че в Северна Корея се наблюдават белези на необичайна активност.

В Сеул разкриха, че най-вероятно е изстреляна от подвижна платформа, около три часа след полунощ в сряда местно време. Ракетата е прелетяла около хиляда километра в продължение на към 50 минути на надморска височина от 4,500 километра, което я превръща в най-мощната ракета, която режимът в Пхенян е изстрелвал.Изстреляни са общо три ракети, като полетът е продължил около 50 минути. Вероятно предстои уточняване на данните за височината на полета.

Дейвид Райт, физик и ракетен експерт, е заявил, че според неговите изчисления с нормална траектория ракетата би могла да измине до 13 000 километра и достигне Вашингтон.Минути след демонстративната ракетна стрелба от полигон край Пхенян Сеул даде също демонстративен отговор като изстреля ракети по собствен полигон. Япония заяви протест пред КНДР.
 

Поредната ракетна демонстрация, извършена от Северна Корея в сряда сутринта (вторник вечерта, бълг.вр.) няма да измени подхода на САЩ към проблема КНДР  – обяви във вторник пред журналисти президентът Доналд Тръмп.Това изстрелване на ракета няма да измени подхода ни към проблема Северна Корея. (…) Ще ви кажа едно: Ние ще се погрижим за това … ще се справим с тази ситуация“, отбеляза американският президент.Той подчерта, че е провел дълъг разговор, посветен на поредното ракетно изстрелване. Тръмп не посочи своите събеседници и не даде повече никакви подробности по тази тема. Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не изключва продължаването на опитите за решаване на кризата по дипломатически път. 
Говорителят на Пентагона полк. Робърт Манинг коментира, че междуконтиненталната балистична ракета е изстреляна от ракетната база Саин Нин, прелетяла е около 1000 км преди да падне в Японско море. Според САЩ не е представлявала в нито един момент заплаха за САЩ или техни съюзници в региона.