Какво е крафт бира?

17
351
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%)

Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20,000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.

В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители като Гларус и Ромбус, които се увеличават с всяка година. Тях ще разгледаме подробно в отделна публикация. Повече информация за крафт бирата можете да научите и от видеото, което заснехме с Антон Пенчев от Papa Beer, който също така предлага отскоро и собствена бира под бранда Beer Bastards. Интервюто може да бъде слушано в SoudCloud, както и в Apple Podcast.

Снимка: Gb Craft Brewery Blek Pine