Личностите на 2017 г. според „Тайм“

2
463
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Списанието постави на корицата си жени, които са се осмелили да се афишират като жертви на сексуален тормоз, сред тях актрисата Ашли Джъд и попзвездата Тейлър Суифт

Личностите на 2017 г. според сп. „Тайм“ са жертвите на сексуален тормоз, които нарушиха мълчанието по темата и споделиха своите истории с хаштага #MeToo. Сред тях са и холивудски звезди като Ашли Джъд, Селма Блеър, Роуз Макгоуън, Алиса Милано и поппевицата Тейлър Суифт, която дори спечели съдебно дело – „гласовете, поставили начало на цяло движение“.

Виж още: Кара Делевин с послание към жертвите на секстормоз

До петте жени на корицата има и шеста – болнична служителка от щата Тексас, от която се вижда само лакът. Тя е пожелала да остане анонимна в знак на солидарност с онези, които все още се опасяват да застанат с име и лице зад своите твърдения.

Сексскандалът тръгна в началото на октомври от разследване на в. „Ню Йорк таймс“ срещу холивудския магнат Харви Уайнстийн, от когото досега са се оплакали около 80 жени.

Виж още: И други актриси с разкрития за „сексуалния хищник“ Харви Уайнстийн

Последваха множество обвинения и срещу други известни мъже, не само в киноиндустрията: продуцента и режисьора Брет Ратнър, актьорите Джеръми Пивън (сериала „Антураж“) и Стивън Сегал, новинаря Мат Лауер и политическия анализатор Марк Халперин от Ен Би Си, журналиста и тв водещ от Си Би Ес, Пи Би Ес и „Блумбърг“ Чарли Роуз, сенатора демократ Ал Франкън, изпълнителния продуцент на хитовите комиксови сериали по CW „Стрелата“, „Супергърл“, „Легендите на утрешния ден“ и „Светкавицата“ Андрю Крайсбърг, комика Луис С.К., топфотографа Тери Ричардсън, дори експрезидента Джордж Буш-старши.

Виж още: Сексолог: Дефиницията за сексуално насилие е прекалено неясна

Негативната класация води режисьорът Джеймс Тобак (номиниран за „Оскар“ със сценария на „Бъгси“), за чието неприлично поведение са разказали поне 238 жени.

Работата си се принудиха да напуснат хип-хоп продуцентът Ръсел Симънс, аниматорът и шеф на „Пиксар“ Джон Ласитър, излязъл в половингодишен отпуск, и актьорът Джефри Тамбор, който се оттегли от хитовия си сериал Transparent, донесъл му редица награди. Колегата му Джефри Ръш пък освободи председателското място в австралийската филмова академия.

Разкритията засегнаха и гей общността, с множество оплаквания от поведението на дългогодишния главен диригент и музикален директор на „Метрополитън опера“ Джеймс Ливайн. Там най-голям шум се вдигна около двукратния носител на актьорския „Оскар“ Кевин Спейси, който беше отстранен от филма на Ридли Скот „Всичките пари на света“ и сериала „Къща от карти“.

Тази седмица от „Нетфликс“ оповестиха, че героят му Франк Ъндърууд изобщо няма да присъства в шестия сезон, чиито снимки бяха временно прекратени. Новите епизоди ще са финални и само осем на брой, а на преден план излиза неговата екранна съпруга Робин Райт в ролята на първата дама Клеър Ъндърууд.