„Мистерията на българските гласове“ с нов клип

2
539
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Видеото към сингъла им с Лиса Джерард Pora Sotunda е заснето от Иван Москов в Родопите

Pora Sotunda е първият сингъл на „Мистерията на българските гласове“ от 20 години насам – и предшества издаването на нов албум догодина с участието на известната австралийска певица Лиса Джерард от дуото „Дед кен денс“, информира БНР.

Сингълът излиза в дигитален формат и в колекционерско издание на 7-инчова грамофонна плоча, а у нас е заснет и черно-бял клип с режисьор Иван Москов.

Видеото е снимано в родопското село Дядовци, което е напълно обезлюдено и от години не съществува на картата, а съвсем скоро е починал и последният му жител. В главната роля влиза стенописецът Венцислав Михайлов, който напоследък рисува картички в района на столичния пл. „Славейков“.

Заглавието Pora Sotunda е дадено от Лиса Джерард – съавторка на песента заедно с другата солистка Гергана Димитрова плюс композиторите Жулс Максуел, работил с „Дед кен денс“, и Петър Дундаков, който обяснява пред БНР замисъла на гост-вокалистката:

„Това не е съществуващ език. Това е език, който идва по-скоро от нейното вокализиране – така, както тя вокализира сричките, така те произвеждат някакви думи, на които не можем да прочетем значението им в речник – остават тайна, но пък са свързани с мелодията, която излиза от това съчетание.“

Сингълът съдържа две песни – другата е „Ганка“, базирана на фолклорната песен „Ганка си мами думаше“.

Идеята беше все пак „Мистерията на българските гласове“ да се свърже с нещо съвсем различно, каквото е Лиса Джерард, но да има и нещо, което да ни връща към познатото хорово изкуство на „Мистерията на българските гласове“, допълва Дундаков, който е музикален продуцент на проекта.

 

Тук можете да видите видеото: