Панел от блок се срути върху кола в Стара Загора

11
Добави коментар
LeassTaTT
LeassTaTT

Панелна стена на апартамент в Стара Загова е паднала върху паркиран лек автомобил „Роувър“ около 2 ч. тази нощ, съобщиха от „Гражданска защита“ в града.

Пострадали няма. Хората от този вход на 8-етажния блок са евакуирани още тази нощ. Колата „Роувър“ е смазана.

Панелът се е „откъснал“ от шестия етаж на бл. 27 в кв. „Казански“ в Стара Загора. Районът е бил отцепен и е назначена комисия за оценка на щетите.

Инцидентът е станал в 1,30 ч. тази нощ пред очите на собственика на апартамента 32-годишния Иван Момчев. Той бил сам в стаята, а съпругата му и 4-годишното му дете били в спалнята.

„Гледах телевизия и панелът просто падна. Чу се страшен трясък и виждате какво стана и с колата“, обяснил Иван, цитиран от chambersz.com.

Семейството живее от четири години в апартамента и не е правило никакви ремонти, които биха могли да причинят падането на стената.

Жилището не е застраховано. Няма застраховка и смачканата до неузнаваемост кола на негови съседи, които са я купили преди месец и половина.

„Имах чувство, че става земетресение, започна нещо силно да бучи, след това се чу падане“, разказала домоуправителката на входа Люси Мергеран.

Тя живее сама в малък апартамент на 5-я етаж и не посмяла да излезе навън.

Блокът е построен през 1980 г. по пакетно-повдигащ методи, в него живеят главно военни. Очаква се становище на строителни експерти за причината за инцидента и дали съседните апартаменти са безопасни за обитаване.

Комисия, формирана със заповед на кмета на Стара Загора, извърши днес проверка на конструктивната устойчивост и безопасност на сградата. Според специалистите не съществува опасност за останалите апартаменти и обитатели на сградата. Разрешено е живеещите да се завърнат по домовете си.